Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

H Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους


Ο καρκίνος του στήθους είναι η πιο συχνή απειλή για κάθε γυναίκα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Στην Ελλάδα σήμερα γίνονται 4.500 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού το χρόνο. Κάθε 2,5 ώρες γίνεται μια διάγνωση, ενώ κάθε 6 ώρες μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του στήθους. Στο σύνολο των διαγνώσεων, μόνο το 5% των γυναικών το μαθαίνει έγκαιρα και επωφελείται από το πρώιμο στάδιο της ασθένειας, αντιμετωπίζοντάς την με επιτυχία, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 60%. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να πειστούν οι γυναίκες να κάνουν τακτικές εξετάσεις και μαστογραφίες και να παραμερίσουν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους. Η καλύτερη ενημέρωση και η εγρήγορση μπορεί να σώσει τις ζωές τους.

Είναι παγκόσμια αποδεκτό ότι η μαστογραφία σώζει ζωές. Η μαστογραφία αποτελεί σήμερα το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου του στήθους. Η μαστογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία του στήθους, που χρησιμοποιείται για να απεικονίσει όγκους οι οποίοι δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να εντοπισθούν με την ψηλάφηση. Πρόκειται για μια εξέταση χαμηλής ακτινοβολίας, που δεν θέτει τη γυναίκα σε κίνδυνο, ενώ τα οφέλη της είναι σημαντικά και τεκμηριωμένα. Κάθε λήψη ακτινογραφίας διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.

Αρκούν 3 απλά βήματα για να κάνουμε το φόβο του καρκίνου του στήθους παρελθόν:
  • η αυτοεξέταση (σε μηνιαία βάση, ήδη από την ηλικία των 20 ετών),
  • o η κλινική εξέταση (κάθε 2-3 χρόνια για γυναίκες 20-40 ετών) και
  • o η μαστογραφία (κάθε χρόνο από 40 ετών και άνω).
Με τη μαστογραφία, ο γιατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του στήθους, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν ενοχλήσεις ή συμπτώματα. Ο εντοπισμός μπορεί να γίνει μέχρι και δύο χρόνια προτού ο καρκίνος του μαστού μεγαλώσει και ψηλαφηθεί.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφία έχουν έως και 30% πιθανότητα να νικήσουν τον καρκίνο του στήθους. Έρευνες δείχνουν ότι αν είστε άνω των 40 ετών, μια μαστογραφία το χρόνο μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

Κάντε μια μαστογραφία τώρα! Για τον εαυτό σας. Για την οικογένειά σας.


πηγή : http://www.ftbc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου