Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ανακύκλωση στις παραλίες

Διαβάζω

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ), δεδομένης της εμπειρίας της σε εκπόνηση μελετών για τον Δήμο και άλλους φορείς σε θέματα περιβαλλοντικά και πιο συγκεκριμένα διαχείρισης απορριμμάτων υποστήριξε επιστημονικά και τεχνικά το Δήμο Αθηναίων στην προσπάθεια του για την εισαγωγή της ανακύκλωσης στην Αθήνα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέχει τα σκήπτρα μεταξύ των ΟΤΑ ολόκληρης της χώρας στην ανακύκλωση συσκευών με 247 τόνους για το 2008 !!!!


Σκέφτομαι & Προβληματίζομαι

Πριν από μερικά χρόνια όταν πήγαινα στην παραλία έψαχνα να βρω κάδο απορριμάτων για να πετάξω τα σκουπίδια. Φρόντιζα να αφήσω τις ακτές και τις παραλίες όπως τις είχα βρει. Τώρα όμως αυτό δεν φτάνει. Διαχωρίζω τα ανακυκλώσιμα υλικά (σκεφτείτε πόσα πλαστικά μπουκαλάκια νερού καταναλώνονται) και ψάχνω να βρω τον μαγικό "μπλε κάδο". Οι μικροί Δήμοι όμως που συνήθως ανήκουν οι μαγικές και καταγάλανες ακτές, δεν είναι τόσο οργανωμένοι ώστε να μπορούν να ανακυκλώσουν τα υλικά αυτά. Έτσι γύρω από τους συμβατικούς κάδους στις παραλίες "ξεχιλίζουν" τα σκουπίδια των ανθρώπων της πόλης. Υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει. Αν ο καθένας από εμάς πάρει μαζί του τα πλαστικά μπουκαλάκια του, τις εφημερίδες του, τα γιάλινα μποκάλια και οτιδήποτε άλλο ανακυκλώνεται συμβάλλουμε στη σωστή διαχείριση των υλικών. Αυτό φυσικά αποτελεί μια στάση ζωής. Γιατί όμως κάτι που το κάνουμε καθημερινά στο σπίτι, στο γραφείο, στο γυμναστήριο το ξεχνάμε στις παραλίες.

Εγώ ΔΕΝ μπορώ να πετάξω ανακυκλώσιμο υλικό στον συμβατικό κάδο απορριμάτων. Μου είναι αδύνατο. Έχω μεταφέρει ανακυκλώσιμα υλικά από την Αλεξανδρούπολη (εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική όχι μόνο για την ανακύκλωση αλλά συνολικά η συγκέντρωση και αποκομιδή των σκουπιδιών) που τα συγκέντρωνε όλη η οικογένεια για δυο εβδομάδες, στη Θεσσαλονίκη.

Σας προτρέπω φίλοι μου να μην αφήνετε τα ανακυκλώσιμα "σκουπίδια" στις παραλίες. Μπορεί κάποιες από αυτές να έχουν Γαλάζια Σημαία (προϋπόθεση για την απονομή της είναι η σωστή διαχείρηση των ανακυκλώσιμων υλικών) αλλά .....

Ας μαζέψουμε φεύγοντας από την παραλία και την ξαπλώστρα τα "σκουπίδια" που εμείς δημιουργήσαμε. Μην στεναχωριέστε. Το αυτοκίνητό σας δεν πρόκειται να μυρίσει. Τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι καθαρά. Δεν μυρίζουν, δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου