Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009

Ρομπότ … σκουπιδοφάγος

Μια έξυπνη και κυρίως λειτουργική κατασκευή άρχισε να εφαρμόζεται σε αρκετούς Δήμους της χώρας.

Είναι ένας "φοίνικας", που είναι στην πραγματικότητα ρομποτικός κάδος απορριμμάτων.

Σουρεαλιστική αλλά απόλυτα πραγματική και κυρίως λειτουργική η παραπάνω εικόνα, την οποία έχουμε αρχίσουμε σιγά σιγά να βλέπουμε στους δρόμους δήμων της χώρας.

Πρόκειται για μια πρόταση της εταιρείας ρομποτικής και συστημάτων αμυντικής τεχνολογίας «Soukos Robots» της Λάρισας, η οποία καταθέτει τη δική της «ρομποτική» πρόταση στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο "φοίνικας" δεν είναι παρά ένας κάδος απορριμμάτων που σχεδόν… εξαφανίζει τα σκουπίδια και "φιλοξενεί" τον όγκο απορριμμάτων 30-40 κοινών κάδων, επιτυγχάνοντας συμπίεση έως 80%.

Με συμπίεση

Τα σκουπίδια συμπιέζονται αυτόματα και όταν το σύστημα γεμίσει, ειδοποιεί ηλεκτρονικά το κέντρο ελέγχου, που βρίσκεται στον Δήμο, ότι χρειάζεται άδειασμα. Ο κάδος λιπαίνεται και απολυμαίνεται μόνος του, με ειδικά υγρά που τοποθετούνται από πριν στον μηχανισμό. Έτσι, ο κάδος είναι πάντα καθαρός και άοσμος.

Είναι δυνατό στο σύστημα να υπάρχουν δύο θύρες, η μία για να μπαίνουν ανακυκλώσιμα υλικά αν το θέλει ο κάθε Δήμος και η άλλη για τα οικιακά απορρίμματα. Το σύστημα είναι συνδεδεμένο με την ύδρευση για να πλένεται, αλλά και με την αποχέτευση για να διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό τα στραγγίσματα μετά τη συμπίεση των απορριμμάτων. Ό,τι απομένει στον ρομποτικό κάδο μεταφέρεται με κοινό φορτηγό στο επόμενο στάδιο επεξεργασίας, όπου ένα άλλο μηχάνημα λίαν υψηλής καύσης… παραδίδει μόνο χώμα και σκόνη.

Τα "κλειδιά"

Ακόμα, το καπάκι του κάδου θα μπορεί να ανοίγει μόνο με τη χρήση ειδικής κάρτας και σε περίπτωση δολιοφθοράς ειδοποιείται αυτομάτως το κέντρο ελέγχου. Επιπλέον και σε περίπτωση πυρκαγιάς εκτός του ότι θα σβηστεί από το σύστημα ύδρευσης, αυτόματα ειδοποιείται και η Πυροσβεστική.

Όταν γεμίσει, το φορτηγό του Δήμου (που δεν χρειάζεται να είναι ειδικό απορριμματοφόρο) έρχεται δίπλα από τον κάδο, ο οποίος αδειάζει αυτόματα στην καρότσα του φορτηγού. Όλες οι διαδικασίες γίνονται από μακριά και με τηλεκοντρόλ. Ακόμα και αν δίπλα από τον κάδο υπάρχει σταθμευμένο αυτοκίνητο, έχει προβλεφθεί να είναι εύκολο το άδειασμά του πάνω από αυτό. Το σύστημα τοποθετείται εύκολα και μπορεί να μπει σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, παραλίες, σπίτια, καταστήματα κ.λπ.
Και… διαφήμιση

Αντί του φοίνικα, οι εξωτερικές παραστάσεις του κάδου μπορούν να αλλάζουν πάρα πολλές μορφές και αοτελούν ένα άριστο πεδίο διαφήμισης. Δηλαδή, ο ρομποτικός κάδος εξωτερικά μπορεί να έχει τη μορφή π.χ. τσιγάρου, μπουκαλιού, αρχαϊκής κολόνας, στήλης και οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου μπορεί να συλλάβει η φαντασία των διαφημιστών και των διαφημιζομένων. Με αυτό τον τρόπο κάθε κάδος θα μπορεί να αποδίδει και επιπλέον έσοδο από τα απορρίμματα στον κάθε δήμο, παράλληλα με την πλέον οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων που έχει σκεφθεί και υλοποιήσει άνθρωπος.

πηγή : http://www.karditsanews.gr/?p=1652

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου