Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

«Γυάλινα κλουβιά» για τους καπνιστές

Μέσα σε δωμάτια με διαφανείς τοίχους που θα καταλαμβάνουν το 40% των καταστημάτων θα διασκεδάζουν από 1ης Ιουλίου οι καπνιστές, αφού τα αντικαπνιστικά μέτρα θα τους… απομονώσουν πλήρως από τους υπόλοιπους και πιθανότατα θα τους οδηγήσουν να ξεχάσουν το… πρώτο τραπέζι πίστα.

Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να προστατέψει τα δικαιώματα των μη καπνιστών. Η πρώτη υπογραφή στη Χάρτα των Δικαιωμάτων για ένα δημόσιο περιβάλλον χωρίς καπνό μπήκε χθες και ήταν του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Τα καπνιστήρια που πρέπει σε λιγότερο από δύο μήνες να έχουν διαμορφωθεί σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων θα είναι διαχωρισμένα από τον υπόλοιπο χώρο και θα κλείνουν με χωριστή πόρτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας -που επεξεργάζεται τις λεπτομερείς προδιαγραφές διαμόρφωσης των καπνιστηρίων- οι χώροι όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα θα καλύπτουν το πολύ 40% του συνολικού εμβαδού κάθε καταστήματος. Στην περίπτωση των κέντρων με ζωντανή μουσική, οι καπνιστές θα πρέπει να ξεχάσουν τα πρώτα τραπέζια, αφού η θέση των καπνιστηρίων πολύ δύσκολα θα τους επιτρέπει τέτοια προνόμια για τεχνικούς λόγους. Στα δε μπαρ, κανένας καπνιστής δεν θα βρίσκει θέση ακριβώς μπροστά από τον… μπάρμαν για να έχει άμεση πρόσβαση στα ποτά!

Τα μέτρα
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα μέσα μεταφοράς, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε κάθε κλειστό χώρο αναμονής, ακόμη και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
  • Διαμορφώνονται καπνιστήρια με διάφανους τοίχους, χωριστή πόρτα και ειδικό εξαερισμό, που θα καταλαμβάνουν το πολύ 40% του συνολικού χώρου.
  • Εξαιρούνται τα καταστήματα μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα, που μπορούν να είναι αποκλειστικά για καπνιστές.
  • Προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 ως και 20.000 ευρώ για τους παραβάτες.
  • Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.
  • Απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε μπαρ και κλαμπ χωρίς συνοδεία κάποιου ενήλικα.
  • Συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ.
Πηγή/πλήρες άρθρο : http://www.e-tipos.com/newsitem?id=91987

1 σχόλιο: