Κυριακή 10 Μαΐου 2009

«Τρύπες» στο μυαλό από τσιγάρα και αλκοόλ


Φωτογραφικά ντοκουμέντα «καταστροφής» του εγκεφάλου λόγω καταχρήσεων προσκομίζει αμερικανός ερευνήτης!

Τι κάνουμε στον εγκέφαλό μας αν «του δίνουμε και καταλαβαίνει» από καφέ, αλκοόλ και κάπνισμα; Ούτε λίγο ούτε πολύ του «ανοίγουμε τρύπες», μας λέει ο καθηγητής Ντάνιελ Τζ. Έιμεν.

Ο νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και διευθυντής των κλινικών Έιμεν «φωτογράφισε» τον εγκέφαλο μετά από μακροπρόθεσμη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, κάνναβης και καπνού.

Συγκρίνοντας μάλιστα τις τρομακτικές φωτογραφίες με την εικόνα ενός υγιούς εγκεφάλου , ο ερευνητής διαπίστωσε ότι οι «τρύπες» που δημιουργούνται στον εγκέφαλο από τη συχνή χρήση των παραπάνω ουσιών μοιάζουν πολύ με εκείνες που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ.

Τα τελευταία 15 χρόνια, με τη βοήθεια τομογραφιών εκπομπής απλού φωτονίου (SPECT), ο καθηγητής μελετά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα.

Παρατήρησε, λοιπόν, ότι πολλές φορές τα προβλήματα αυτά δεν οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια, αλλά σε βιολογικά. Κάποιες περιοχές, μάλιστα, υπολειτουργούν ή είναι υπερδραστήριες.

Αυτές οι δυσλειτουργίες, όπως εκτιμά ο ειδικός, μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση διάφορων ουσιών, οι οποίες επηρεάζουν τη φυσιολογική αιμάτωση του εγκεφάλου. Κάτι τέτοιο περιορίζει τη δραστηριότητα ορισμένων περιοχών του, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συμπεριφορά του ασθενούς.

πηγή/πλήρες άρθρο : http://www.vita.gr/html/ent/090/ent.9090.asp

1 σχόλιο: