Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Σιδηρόκαστρο. Ένα ιερό κομμάτι της Μακεδονικής γης.

Ένα στολίδι στην Ελληνική παραμεθόριο. Ένα πανοραμικό πανέμορφο, μαγευτικό τοπίο, αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του Ισσάρι (πανύψηλος και απόγκρεμος γρανιτένιος γκρίζος βράχος που δεσπόζει Ανατολικά) και στους τριγύρω λόφους του, που σε όποιο σχεδόν σημείο του κι αν βρίσκεσαι, βλέπεις την υπόλοιπη πόλη. Παλιά αρχαία πόλη που οι πρώτοι κάτοικοι της λεγόταν Σίντιοι και η περιφέρειά της, περιφέρεια Σιντικής.

Το Σιδηρόκαστρο βρίσκεται ΒΔ των Σερρών σε απόσταση 25 χλμ., ανάμεσα στα όρη της Βροντούς και του Αγγίστρου από βορρά και του ποταμού Στρυμόνα από δυτικά.

Οι κάτοικοι του Σιδηροκάστρου είναι ντόπιοι και πρόσφυγες από διάφορα μέρη: Μικρασιάτες, οι Μελενίκιοι που ήρθαν το 1913 από το Μελένικο, Θρακιώτες που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη (Ευρωπαϊκή Τουρκία) το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή, Πόντιοι από τον Πόντο, Βλάχοι και άλλοι από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Το Σιδηρόκαστρο αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου και είναι ο τελευταίος δήμος της Ελλάδας στην έξοδο της χώρας προς τη Βουλγαρία. Έχει πληθυσμό 10.600 (απογραφή του 2001), έκταση 196.554 στρέμματα και περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα του Βαμβακοφύτου (1171 κάτοικοι), Καμαρωτού (575 κάτοικοι), Στρυμονοχωρίου (439 κάτοικοι), Χαροπού (1435 κάτοικοι), Χορτερού (622 κάτοικοι),Θερμοπηγής(194) καθώς και αυτά της Φαιάς Πέτρας(167), Σχιστόλιθου(18) και της Αμπέλας(184).

Η θέση του Σιδηροκάστρου γραφικότατη, συγκινεί τον κάθε επισκέπτη. Ο ποταμός Κρουσοβίτης, παρακλάδι του Στρυμόνα, το χωρίζει σε δύο μέρη που ενώνονται με μαγευτικές γέφυρες (του Καλκάνη, από το όνομα του μηχανικού που την κατασκεύασε, και του Σταυρού, επειδή τα Θεοφάνεια ρίχνεται απ’ αυτήν ο Σταυρός). Επίσης μεγάλη ομορφιά προσδίδουν οι γέφυρες της Μαϊμούδας (ξεροπόταμος) που ενώνουν τις καταπράσινες με γκαζόν και πικροδάφνες όχθες της. Το όνομα του το πήρε από το παλιό του όνομα «Δεμίρ Ισσάρ» που σημαίνει, σιδερένιο κάστρο – Σιδηρόκαστρο – κι αποτελεί τη μια έδρα από τις τέσσερις επαρχίες του νομού Σερρών, της επαρχίας Σιντικής. Βρίσκεται Β.Α. των Σερρών και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων.

Το Σιδηρόκαστρο παρουσιάζει ξεχωριστή φυσική ομορφιά: με το Ισσάρι του, που στην κορυφή του δεσπόζουν τα Βυζαντινά κάστρα (το κάστρο έχει σήραγκα που βγάζει στο κέντρο της πόλης). Τον χωμάτινο λόφο στο κέντρο της πόλης, με τα καταπράσινα πεύκα του και στην κορυφή του το τουριστικό περίπτερο, τα πανοραμικά μοναστήρια του Κηρύκου και Ιουλίττης επάνω στους βράχους. Τον σκαλισμένο μέσα στους βράχους ναό του Αγίου Δημητρίου, περιτριγυρισμένος από πανύψηλες λεύκες, πεύκα και κυπαρίσσια. Παραδίπλα από το ναό του Αγίου Δημητρίου, που είναι επίσης γνωστός και ως ναός της Αγίας Ζώνης γιατί φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ζώνης, και σε μια ολοπράσινη κορυφή του λόφου υπάρχει ο θαυματουργός ναός του Αγίου Νεκταρίου. Στο απέναντι πανοραμικό ύψωμα βρίσκεται ο ναός του Σωτήρα. Μέσα στην πόλη υπάρχουν ωραίες εκκλησίες, πλατείες με πάρκα, καθώς και ένας Βυζαντινός Πύργος στις όχθες του ποταμού Κρουσοβίτη.

Εκτός από τις εσωτερικές ομορφιές έχει και τριγύρω πολλές άλλες παρόμοιες όπως τα υπαίθρια κολυμβητήρια, τους καταρράκτες με τη σπάνια φυσική ομορφιά, τα ιαματικά λουτρά, γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες που προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης. Τέλος η γεωγραφική θέση του δήμου Σιδηροκάστρου, πάνω στον κύριο οδικό άξονα, ο οποίος συνδέει τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτές της Ανατολικής Ευρώπης, τον κάνει να ξεχωρίζει και να έχει πολλά πλεονεκτήματα και ιδίως να προσφέρεται για τη δυνατότητα εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς από τη μια γειτονεύει με τον υγροβιότοπο της Κερκίνης και από την άλλη με τον ορεινό όγκο του Λαϊλιά και του Μπέλες.

Στην ευρύτερη περιοχή του Σιδηροκάστρου υπάρχουν αδρανή, μάρμαρα, λιγνίτης, μαγγάνιο, χαλκός, πυρομορφίτης, σίδηρος, χρωμίτης, δολομίτης, ουράνιο καθώς και γεωθερμικοί πόροι, ενώ όλη η περιοχή είναι πλούσια σε μεταλλεύματα (κυρίως μαγγάνιο, χαλκό και σίδηρο).

Είναι φανερό, πως το Σιδηρόκαστρο είναι μια αξιόλογη τουριστική πόλη, με σπάνιες και μοναδικές ομορφιές που παρουσιάζει όλα τα χρόνια πλούσια οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

http://www.sidirokastro.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=11

2 σχόλια: