Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Προστασία ανηλίκων από τον καπνό


Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις

Ν.3730/2008 (ΦΕΚ A 262/22.12.2008)

Τον Δεκέμβριο του 2008 ψηφίστηκε ο νόμος για την απογόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Α 262/23-12-2008.

Η έναρξη εφαρμογής του μέτρου ορίζεται στις 1 Ιουλίου 2009.

Στις εφαρμογές κοινωνικής δυκτίωσης έχουν δημιουργηθεί πολλά groups με στόχο την αλληλουποστήριξη των μελών και συντονισμό τους για το "πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς παραθυράκια".

Σε συζητήσεις που έθιξα το θέμα πήρα πολλές φορές την απάντηση "Ελλάδα είμαστε. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ". Εγώ θα έλεγα Ελλαδιστάν. Αλλά μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε; Θα δούμε επιτέλους και εμείς στην Ελλάδα να εφαρμόζεται ένας νόμος; Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας οι μη καπνιστές; Μπορούμε να δώσουμε το δικαίωμα και το χώρο σε όσους είναι καπνιστές να συνεχίσουν το δρόμο προς την καταστροφή;

Ας μου επιτραπεί να αναρωτηθώ : "Γιατί όταν οι Έλληνες πηγαίνουν στο εξωτερικό αμέσως προσαρμόζονται και ακολουθούν τους κανόνες της απαγόρευσης του καπνίσματος ;" "Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που εκθεάζουν τη ζωή στην Ευρώπη, υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα;"

Αν και είμαστε τρεις μήνες σχεδόν πριν την εφαρμογή του νόμου, δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία από τις επιχειρήσεις για την προσαρμογή τους στα μέτρα προστασίας των μη καπνιζόντων. Δεν υπάρχει καμιά δημόσια συζήτηση για το θέμα. Μήπως και αυτό το ζήτημα το παραπέμψουν στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης; Ε-Λ-Ε-Ο-Σ. Ας ξυπνήσουμε. Καπνιστές και Μη. Όλοι έχουμε δικαιώματα. Οι Μη Καπνιστές έχουν το δικαίωμα σε ένα καθαρό αέρα, οι Καπνιστές στο δικαίωμα της αυτοέκθεσης σε κίνδυνο. Ας βοηθήσει ο ένας τον άλλο. Στο κάτω κάτω η νομοθετική ρύθμιση δεν απαγορεύει τους καπνιστές να είναι θεριακλήδες. Απλά τους καθορίζει που θα ντουμανιάζουν.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Η έρευνα της Καπα Research είναι αποκαλυπτική. Αξίζει να τη διαβάσετε.

Ν.3730/2008 (ΦΕΚ Α 262/22.12.2008)

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα 2008-2012

Απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους & εφαρμογή χωρίς παραθυράκια! (facebook group)

Έρευνα της "καπα research" για το κάπνισμα

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ !!!
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΊΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή