Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Ανακύκλωση !! Συμμετέχω ; Γνωρίζω ; Πως μπορώ να συμβάλλω; Ας συζητήσουμε.


Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.

Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Όλα ξεκινούν από το μυαλό µας. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.

Θα ήθελα η ανάρτηση αυτή να γίνει μια αφορμή για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το θέμα της Ανακύκλωσης. Περιμένω τη γνώμη σας, τους προβληματισμούς σας, τις ιδέες σας και τις προτάσεις σας για το τι μπορούμε να κάνουμε.

2 σχόλια:

  1. Το μεγάλο πρόβλημα είναι αρχικά η νοοτροπία που έχουμε σχετικά με τα σκουπίδια αλλά και το ότι τελικά μεγάλο μέρος των ανακυκλωμένων σκουπιδιών που συλλέγεται τελικά καταλήγει και αυτό μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια..Είναι πάρα πολύ οι δήμοι που έχουν κάδους ανακύκλωσης και τελικά οι κάδοι αυτοί μαζεύονται από τα απορριματοφόρα που μαζεύουν και τα υπόλοιπα σκουπίδια...δυστυχώς μόνο για τις εντυπώσεις έχουν βάλει αυτούς τους κάδους...ήδη τα πρόστιμα που μας επιβάλλονται από την ΕΕ για το θέμα είναι τεράστια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπέρασμα 1ο.
    Αλλαγή στην κουλτούρα των ανθρώπων που εργάζονται και περισσότερο των διοικούντων των Δημοτικών Αρχών.

    Από σχετική εμπειρία στο Δήμο όπου ζω, θα έλεγα ότι η φιλοσοφία είναι στη σωστή κατεύθυνση.

    Πρόταση Νο1
    Αλλαγή του όρου ανακυκλώσιμα σκουπίδια, με το σωστό όρο "Ανακυκλώσιμα υλικά". Επειδή οι λέξεις λένε την αλήθεια, με τον τρόπο αυτό θα διαχειριζόμαστε τα υλικά αυτά με άλλο τρόπο. Το μπουκαλάκι το νερό θα το έχουμε μαζί μας έως ότου βρούμε το σωστό κάδο να το αφήσουμε.

    Όπως μάθαμε, πριν από χρόνια, να πετάμε τα σκουπίδια στους κάδους, μπορούμε να αφήνουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά στο σωστό μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή