Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση

Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (DVB-T) αποτελεί τη νέα τεχνολογία μετάδοσης σήματος που πρόκειται να αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική που ξέραμε μέχρι σήμερα. Ξεκινώντας από τον Kορινθιακό Kόλπο, η επέκτασή της θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Σύμφωνα με τη συμφωνία της Γενεύης (2006), όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουμε διακόψει την αναλογική εκπομπή και να προχωρήσουμε στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση, έως το 2015. Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης;
  • Το πρώτο πλεονέκτημα για μένα τον Έλληνα τηλεθεατή είναι η ποιότητα σήματος και μάλιστα δωρεάν
  • Θα απολαμβάνω κορυφαία ποιότητα εικόνας & ήχου.
  • Ο ψηφιακός δέκτης πλέον δεν είναι απλά μια συσκευή αναδιαμόρφωσης που περνάει κάθε παρεμβολή, είδωλο ή ανάκλαση κατευθείαν στην οθόνη. Είναι σαν να έχω έναν έξυπνο μικρό υπολογιστή. Το σήμα είναι «θωρακισμένο» με πολλούς τρόπους. Κι έτσι διατηρείται σταθερή η ποιότητα της εικόνας μου. Ούτε «χιόνια», ούτε είδωλα, ούτε προβλήματα ήχου.
  • Ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος: Η ψηφιακή τηλεόραση, σε αντίθεση με την αναλογική, καταλαβαίνει τι δείχνει. Έτσι τώρα μπορώ να προγραμματίσω την εγγραφή κάποιου προγράμματος, να πληροφορηθώ για το πρόγραμμα που παίζει εκείνη τη στιγμή, αλλά και για ό,τι ακoλουθεί.
  • Μελλοντικά θα έχω περισσότερες επιλογές καναλιών
  • Μελλοντικά θα έχω τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV)
  • Μελλοντικά θα έχω διαδραστικές υπηρεσίες
Χρονοδιάγραμμα

Σεπτέμβριος
Στις 24/9 ξεκίνησε η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.

Ιανουάριος 2010
Στις 14 Ιανουαρίου 2010, θα ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, από τα κέντρα εκπομπής Χορτιάτη και λόφος Φιλίππειου.

1ο εξάμηνο 2010
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, αναμένεται να ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος στην Αθήνα, από τα κέντρα εκπομπής Υμηττού και Αίγινας, στην Λάρισα και στην Πάτρα.


πηγή : www.digea.gr



4 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση. Να γινόταν και τα τηλεοπτικά κανάλια με λιγότερα σκουπίδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα τηλεοπτικά σκουπίδια τα παράγουμε εμείς όταν με το τηλεκοντρόλ στο χέρι παρακολουθούμε τον/την κάθε πικραμένο/η να μιλάει για τις εμμονές του/της. Και μάλιστα αν τυχόν δεν δούμε κάτι υπάρχουν εκπομπές με μεγάλη τηλεθέαση (μήπως τις παρακολουθούμε με μεγάλη ευχαρίστιση;;) που αναπαράγουν ότι πιο άχρηστο υπάρχει. Η λύση βρίσκεται κυριολεκτικά στο χέρι μας. Επιλέγουμε να δούμε ΟΤΙ αξίζει. Υπάρχει και η μουσική που μπορούμε να ακούσουμε ή ένα βιβλίο να διαβάσουμε ή να συζυτήσουμε με την οικογένειά μας. Φυσικά δεν πρέπει να ισσοπεδώσουμε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές. Υπάρχουν και διαμάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω ότι δεν με συμπεριλαμβάνεις στους τηλεθεατες που παρακολουθούν και συντηρούν τα σκουπίδια, γιατί απλά θα έχεις γλιστρήσει άσχημα. Στο νόημα του σχολίου μου συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς και το αυτονόητο ότι όσο υπάρχουν τηλεθεατές που συντηρούν τα σκουπίδια τόσο θα συνεχίζουν. Απλά εξέφρασα την ελπίδα ότι τα κανάλια θα θελήσουν ίσως κάποια φορά να πιστέψουν ότι ΄και η ποιότητα μπορεί να είναι εξ' ίσου εμπορική όσο και τα σκουπίδια. Οσο για το ότι υπάρχουν και καλά προγράμματα όπως λες, πρέπει να ξαναδιαβάσεις το δίγραμμο σχόλιό μου. Λέω ακριβώς: ""Να γινόταν και τα τηλεοπτικά κανάλια με ΛΙΓΟΤΕΡΑ σκουπίδια."" Λες τα αυτονόητα και λυπάμαι που παρασύρθηκα κι εγώ να απαντήσω στα αυτονόητα και στο επιθετικό σου σχόλιο. Καλό είναι να είμαστε με όλους ευγενείς και όχι να μοιάζουμε ότι γεννηθήκαμε θυμωμένοι. Παρ' όλα αυτά καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζητώ συγγνώμη αν φάνηκα θυμωμένος μαζί σου. Σίγουρα δεν ήμουν και θεωρώ ότι ταυτίζονται οι απόψεις μας.
    Συγγνώμη και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή