Την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας στην Β. Ελλάδα κάνουν τη "Βαρβάρα". Ένα γλύκισμα που το μοιράζουν σε γείτονες.
Υλικά
500γρ. σιτάρι
1 κούπα ρύζι
σταφίδες
1 φλ. καρύδια
κανέλα
ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε το σιτάρι 2-3 φορές.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα με πολύ νερό, βάζουμε και το ρύζι και το βράζουμε.
Θα χρειαστούν 3 με 3,5 ώρες. Σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν το σιτάρι και το ρύζι.
Προς το τέλος του βρασίματος, 10 -15 λεπτά δηλαδή πριν το αποσύρεται από την φωτιά προσθέτετε τα καρύδια και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε δαμάσκηνα, αχλάδι, μήλο, μανταρίνι ακόμη και καλαμπόκι.
Μεγάλη επιτυχία εδώ έχει η φωτιά να είναι αέριο ή γκάζι. Πολύ χαμηλή φωτιά.
Αφήνουμε την κατσαρόλα να κρυώσει.
Εάν θέλουμε χυλομένη την βαρβάρα μπορούμε να προσθέσουμε άμυλο.
Το άμυλο το βρίσκουμε στο εμπόριο και έχει την ιδιότητα να πήζει τις σούπες γενικότερα.
Διαλύουμε ένα ποτήρι άμυλο σε ένα ποτήρι νερό όσο μπορούμε καλύτερα και αυτό το ρίχνουμε σε ένα μπολ με 5 ποτήρια νερό.
Το ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στην χλιαρή βαρβάρα.
Η βαρβάρα στο σημείο αυτό διατηρείται στο ψυγείο.
Όταν σερβίρουμε προσθέτουμε εάν θέλουμε ή θέλουν αυτοί που την προσφέρουμε κανέλα, ζάχαρη, σταφίδες βρασμένες, καρύδι τριμμένο.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα με πολύ νερό, βάζουμε και το ρύζι και το βράζουμε.
Θα χρειαστούν 3 με 3,5 ώρες. Σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν το σιτάρι και το ρύζι.
Προς το τέλος του βρασίματος, 10 -15 λεπτά δηλαδή πριν το αποσύρεται από την φωτιά προσθέτετε τα καρύδια και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε δαμάσκηνα, αχλάδι, μήλο, μανταρίνι ακόμη και καλαμπόκι.
Μεγάλη επιτυχία εδώ έχει η φωτιά να είναι αέριο ή γκάζι. Πολύ χαμηλή φωτιά.
Αφήνουμε την κατσαρόλα να κρυώσει.
Εάν θέλουμε χυλομένη την βαρβάρα μπορούμε να προσθέσουμε άμυλο.
Το άμυλο το βρίσκουμε στο εμπόριο και έχει την ιδιότητα να πήζει τις σούπες γενικότερα.
Διαλύουμε ένα ποτήρι άμυλο σε ένα ποτήρι νερό όσο μπορούμε καλύτερα και αυτό το ρίχνουμε σε ένα μπολ με 5 ποτήρια νερό.
Το ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στην χλιαρή βαρβάρα.
Η βαρβάρα στο σημείο αυτό διατηρείται στο ψυγείο.
Όταν σερβίρουμε προσθέτουμε εάν θέλουμε ή θέλουν αυτοί που την προσφέρουμε κανέλα, ζάχαρη, σταφίδες βρασμένες, καρύδι τριμμένο.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις εορτάζουσες
http://komothnh.pblogs.gr/2007/12/barbara.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου