Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Κάτι θα αλλάξει στη χρέωση των Δήμων για τα "σκουπίδια"

Οι δήμοι θα πληρώνουν ανάλογα με τα απορρίμματα που παράγουν οι πολίτες και όχι με βάση τον πληθυσμό τους. Αυτό προβλέπει νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που στοχεύει να ασκήσει πίεση στους δήμους ώστε να εργαστούν για να μειώσουν τις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν οι δημότες.


Με παρέμβαση του το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει κίνητρο στους δήμους, προκειμένου να εργαστούν για τη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και την αύξηση της ανακύκλωσης. Μάλιστα προβλέπονται σωρευτικά πρόστιμα για όσους δήμους δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους. Με την ίδια νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος ανοίγει ο δρόμος για τη θέσπιση του συστήματος ανακύκλωσης μπάζων και χωματουργικών υλικών (με υπουργική απόφαση, αντί προεδρικό διάταγμα και την ενεργοποίηση του ΕΟΕΔΣΑΠ, του οργανισμού που επιτηρεί τη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης). Το προεδρικό διάταγμα για την ανακύκλωση μπάζων «ταξιδεύει» την τελευταία πενταετία ανάμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τις υπηρεσίες του υπουργείου, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη διάθεση μπάζων σε ρέματα, δάση και κάθε ελεύθερο χώρο (υπολογίζεται ότι οι οικοδομικές εργασίες αλλά και τα δημόσια έργα παράγουν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια τόνους μπάζων ετησίως, από τα οποία μόλις το ένα τρίτο καταλήγει στους επίσημα αδειοδοτημένους χώρους).

Αυτό σημαίνει ότι και η χρέωση των δημοτών δε θα πρέπει να γίνεται βάσει του εμβαδού της οικίας αλλά της ποσότητας των απορριμάτων που παράγουν.
Είδωμεν!


πηγή :
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_29/12/2009_385016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου