Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Όλα σού τα ’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη

«Αν είχαμε δύο ζωές, δε θα σκεφτόμουν ποτέ να γράψω τούτο το μυθιστόρημα. Δε θα ωφελούσε ούτε εσάς ούτε εμένα. Θα ζούσαμε την πρώτη μας ζωή σαν πρόβα, σαν δοκιμή, για να μάθουμε να ζήσουμε όπως θα θέλαμε τη δεύτερη. Αν πεθαίναμε δύο φορές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τη δεύτερη φορά θα πεθαίναμε καλύτερα από τη πρώτη. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Η ζωή μας είναι μόνο μία, και μάλιστα μικρής διάρκειας. Αυτό το θέατρο μπορούμε να το παίξουμε μόνο μία φορά. Χωρίς πρόβα, χωρίς δοκιμή. Γι’ αυτό, πρέπει να το παίξουμε όσο γίνεται καλύτερα και για μας τους ίδιους και για όσους αγαπάμε. …..»

…..«Πάντα πίστευα ότι πολλές έννοιες, αρχές και θεωρίες του μάνατζμεντ και της ηγεσίας, που τις διδάσκω στους φοιτητές και στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, είναι πολύ χρήσιμες για όλους τους ανθρώπους, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. Αυτά τα πεδία σπουδής και μάθησης συνθέτουν γνώσεις σχεδόν από όλες τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και τις προσαρμόζουν περισσότερο στην πράξη, ούτως ώστε να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε σφαιρικά και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας και τους άλλους ως άτομα, ομάδες και κοινωνικούς σχηματισμούς ..»

….. «Προφανώς, κανένα βιβλίο δεν μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή, αφού κάτι τέτοιο είναι εντελώς προσωπική μας υπόθεση, ελπίζω όμως και εύχομαι αυτό το μυθιστόρημα να σας δώσει ένα ερέθισμα για ενδοσκόπηση και αυτοστοχασμό, πράγμα που θεωρώ αναγκαίο για να παίξουμε καλύτερα και ν’ απολαύσουμε περισσότερο τη μοναδική παράσταση του θεάτρου της ζωής μας και στο τέλος να τη χειροκροτήσουμε.»

«Όλα σού τα ’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη»
Δημήτρης Μπουραντάς
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Μπορώ να ομολογήσω ότι είδα τη ζωή μου διαφορετικά. Τόλμησα να κάνω όνειρα.

    Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή