Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Τα μέτρα δεν προσέφεραν τίποτα


«Τα μέτρα δεν προσέφεραν τίποτα»
Ο καθηγητής Παύλος Τούτουζας μιλάει στην «Κ»
για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος

Συνέντευξη στην Γαλήνη Φούρα

Χίλιοι πεντακόσιοι λιγότεροι νεκροί από εμφράγματα και εγκεφαλικά από τον πρώτο κιόλας χρόνο θα ήταν το όφελος εάν είχαμε λάβει ουσιαστικά μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ο καθηγητής και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας διευκρινίζει στην «Κ» ότι στη Γαλλία όπου εφαρμόστηκαν μέτρα χωρίς «παράθυρα» από τον πρώτο κιόλας χρόνο, οι εισαγωγές έκτακτων περιστατικών στις ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 15%..

«Απαγορεύσεις που δεν είναι καθολικές και περιέχουν εξαιρέσεις», λέει, «αποτυγχάνουν να προστατεύσουν την υγεία ή να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά των πολιτών».

Ενα παιδί δώδεκα, δεκαπέντε ετών δεν αρχίζει το κάπνισμα ξαφνικά χωρίς λόγο. Είναι εκτεθειμένο σε ένα μπαράζ μηνυμάτων. Υφίσταται «βούρδουλα» ψυχολογικό να καπνίσει για να μεγαλώσει, να γίνει άντρας ή γυναίκα. Γι' αυτό η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι και το σχολείο. Να μην ανάβουν τσιγάρο οι γονείς μπροστά στα παιδιά. Να μην καπνίζει ο δάσκαλος στον χώρο του σχολείου. Πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Παιδείας, ώστε η πληροφορία, καλά δομημένη να έρχεται σταθερά, κατά κύματα στα σχολεία, με οδηγίες. Να γίνει αυτονόητο ότι ο καπνός δεν έχει θέση στη ζωή του παιδιού.

πηγή/πλήρες άρθρο : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100005_28/05/2010_402535
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου