Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Ακόμα και ένα τσιγάρο βλάπτει τα αγγεία

Αναδημοσίευση από το blog "Γονείς Υγεία Παιδιά"


Οι νεαροί ενήλικες που καπνίζουν έστω και ένα τσιγάρο παρουσιάζουν σκλήρυνση των αρτηριών τους κατά 25% - και όσο μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη είναι η αρτηριοσκλήρυνση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξουν στο μέλλον στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, την οποία πραγματοποίησε η δρ Στέλλα Δασκαλοπούλου, ειδικός σε θέματα Αγγειακής Ιατρικής από το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στον Καναδά.

Η δρ Δασκαλοπούλου μέτρησε την αρτηριακή σκλήρυνση ομάδας καπνιστών και μη καπνιστών, ηλικίας 18 έως 30 ετών. Οι μετρήσεις έγιναν τόσο σε κατάσταση ηρεμίας, όσο και έπειτα από δύο προπονήσεις.

Οι καπνιστές κάπνιζαν πέντε έως έξι τσιγάρα την ημέρα. Για να μετρήσει την δική τους αρτηριοσκλήρυνση, τους ζήτησε να μην καπνίσουν επί 12 ώρες πριν από το πρώτο τεστ γυμναστικής, αλλά να μασήσουν μία τσίχλα νικοτίνης.

Αντιθέτως, τις 12 ώρες πριν από το δεύτερο τεστ γυμναστικής τους ζήτησε να καπνίσουν ένα και μόνο τσιγάρο

Έπειτα από τη γυμναστική, η αρτηριακή σκλήρυνση των μη καπνιστών μειώθηκε κατά 3,6%. Όμως αυτή των καπνιστών αυξήθηκε κατά 12,6% όταν μάσησαν την τσίχλα νικοτίνης και κατά 24,5% όταν κάπνισαν το ένα τσιγάρο.

Σε κατάσταση ηρεμίας δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών στην σκλήρυνση.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι υποδηλώνουν ότι ακόμα και λίγα τσιγάρα την ημέρα επηρεάζουν άμεσα την υγεία των αρτηριών, ενώ μακροπρόθεσμα οι βλάβες είναι μόνιμες και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας», δήλωσε η δρ Δασκαλοπούλου.

«Για τους νέους αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν καπνίζουν λίγο και είναι υγιείς, προκαλούνται βλάβες στις αρτηρίες τους οι οποίες υπονομεύουν την ικανότητα του σώματός τους να ανταποκρίνεται στη σωματική καταπόνηση, ακόμα κι αν αυτή είναι κάτι τόσο απλό όσο το να ανέβουν μια σκάλα ή να τρέξουν για να προλάβουν το λεωφορείο», πρόσθεσε.

Η μελέτη της δρος Δασκαλοπούλου παρουσιάσθηκε στο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο 2009.


http://georgelaios.blogspot.com/2009/10/blog-post_7249.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου