Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Ο Αγιορείτης προστάτης της πολεμικής μας αεροπορίας!

(Ο ερηµίτης µοναχός Ιωσήφ)

Ο µοναχός Ιωσήφ (κατά κόσµον Χρήστος Μπαίρακτάρης) είναι µόλις 48 ετών. Κατάγεται απο το χωριό Άγιος Βασίλειος της Κορινθίας και θεωρείται απο την οικογένεια της Πολεµικής µας Αεροπορίας ο δικός της άνθρωπος. Τον γνωρίζουν όλοι οι πιλότοι των αεροπλάνων Phantom, Corsair και F-16, οι χειριστές δηλαδή που κάθε µέρα δίνουν τον δικό τους επικίνδυνο αγώνα για την αιοπρέπεια της Ελλάδας και την ελληνικότητα του Αιγαίου.
Ο πατέρας Ιωσήφ μονάζει απο την αρχή της δεκαετίας 1980 στο Άγιον Όρος. Απο το 1989 έχει αποσυρθεί στο ησυχαστήριό του, στην άκρη..... του πουθενά πάνω στα βράχια του Ακρωτηρίου Άκραθως, πάνω απο ένα γκρεμό βάθους 300 μέτρων . Μόνος με το Θεό... Διαβάζει, κάνει χειρωνακτικές εργασίες και σώζει την ψυχή του.
"Είναι ένας Άγιος άνθρωπος, μια βιβλική μορφή, που όποιος τον γνωρίσει έχει ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο της καλοσύνης και της αγάπης" είπε στον "Ρress Τime" ο πιλότος Γιώργος Βαζούρας που τον επισκέπτεται συχνά.

Ο πατέρας Ιωσήφ, ερημίτης του Αγίου Όρους, παρακολουθεί τις αερομαχίες στο Αιγαίο και ευλογεί τους πιλοτους των μαχητικών μας.
Απο το 1990 περίπου όλοι οι Έλληνες πιλότοι ύστερα απο κάθε εμπλοκή με τους Τούρκους πετάνε πάνω απο το Άγιο Όρος για να πάρουν την ευχή του σεβάσμιου γέροντα.


"Κάθε μέρα, όταν ακούω τον θόρυβο των αεροπλάνων, πετιέμαι απο το κελί μου. Βγαίνω έξω και κυματίζω την Ελληνική σημαία. Δακρύζω απο συγκίνηση, καθώς αυτά τα νέα παιδιά έρχονται πάντα ύστερα απο οποιαδήποτε αποστολή στο Αιγαίο να με χαιρετίσουν και να τους δώσω την ευχή μου".

Τα τέσσερα τουρκικά F-16 τρύπησαν σαν βέλη τα πυκνά σύννεφα και ξεχύθηκαν στον ουρανό του Αιγαίου. Μόλις πέρασαν στον Ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Το πρώτο έστριψε δεξιά και κατευθύνθηκε προς τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Το δεύτερο συνέχισε σε ευθεία οριζόντια για τις Βόρειες Κυκλάδες (Άνδρο-Τήνο-Μύκονο). Στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα είχε σημάνει ήδη συναγερμός. Απο την Αγχίαλο σηκώθηκαν τέσσερα Ελληνικά μαχητικά με κυβερνήτες έμπειρους σμηναγούς και υποσμηναγούς. Το καθημερινό... πανηγύρι μόλις άρχιζε.

Οι Τούρκοι αεροπόροι όταν αντιλήφθηκαν ότι οι διώκτες τους πλησίαζαν, ενώθηκαν στο βόρειο Αιγαίο μεταξύ της Λήμνου, του Αγίου Όρους και της Μυτιλήνης. Δεν ήθελαν απλώς να «παίξουν» αλλά να προκαλέσουν, αφου τα μαχητικά με την ημισέληνο στον ουρά ήταν οπλισμένα. Λίγα λεπτά αργότερα, στο θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους άρχιζε μια εικονική αερομαχία. Οι Έλληνες χειριστές, με αριστοτεχνικό τρόπο, «πήρε» ο καθένας απο έναν Τούρκο και πολύ σύντομα απέκτησαν επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Δηλαδή, κατάφεραν να βρίσκονται πίσω τους σπρώχνοντάς τους ταυτόχρονα προς τα παράλια της Τουρκίας. Σε χαμηλό ύψος πάνω απο τη θάλασσα, με επικίνδυνους ελιγμούς και με τις μηχανές σε μέγιστη ισχύ, εξελίχθηκαν εντυπωσιακές «αερομαχίες», κλειστές στροφές και σφιξίματα που έμοιαζαν με τανάλιες.

Τα VHF µε τη Λάρισα είχαν ανάψει. Εντολές και οδηγίες έδιναν κι έπαιρναν, και απο το ραντάρ του Χορτιάτη και της Λήµνου οι επιτελικοί αξιωµατικοί της Πολεµικής Αεροπορίας χαµογελούσαν µε ικανοποίηση, καθώς έßλεπαν τους Τούρκους να χάνουν σιγά-σιγα τη µάχη και να παίρνουν το δρόµο προς τις ακτές της Τουρκίας.

Τα τέσσερα Ελληνικά F-16, πρίν επιστρέψουν στη ßάση τους, έκαναν ότι κάνουν τα τελευταία 13 χρόνια όλοι οι Ελληνες αεροπόροι... Πήγαν να πάρουν την ευχή απο τον προστάτη τους! Τον γέροντα Ιωσήφ, που απο το ησυχαστήριό του, στους γκρεµούς του Αγίου Όρους, παρακολουθούσε την αεροµαχία µε δάκρυα στα µάτια. Επικεφαλής του σχηµατισµού ο αρχαιότερος σµηναγός και απο πίσω του τα υπόλοιπα 3 µαχητικά.



Ο μοναχός Ιωσήφ, σκαρφαλωμένος στα βράχια του ακρωτηρίου Άκραθος, με τον επικίνδυνο γκρεμό να χάσκει κάτω απο τα πόδια του, τους περίμενε. Στα χέρια του κρατούσε δύο τεράστιες σημαίες, τη γαλανόλευκη κι εκείνη του Βυζαντίου. Σε πολύ χαμηλό ύψος, τα Ελληνικά αεροπλάνα πέρασαν πάνω απο τον γκρεμό κουνώντας τα φτερά τους. Η φωνή του μοναχού χάθηκε απο το μουγκρητό των κινητήρων:
"Να έχετε την ευχή μου! Γυρίστε πίσω υγιείς και πάντα νικητές...". Οι σημαίες ανέμιζαν στον παγωμένο αέρα του Αιγαίου κι ο ερημίτης μοναχός έμεινε πάνω στα βράχια μέχρις ότου τα αεροπλάνα έγιναν κουκίδες και χάθηκαν στον ορίζοντα.

"Τους αγαπώ όλους σαν παιδιά μου. Κάποιους τους έχω γνωρίσει κι απο κοντά", μας είπε ο ερημίτης Ιωσήφ σε συνομιλία που είχαμε μαζί του. «Κάθε μέρα, όταν ακούσω το θόρυβο των αροπλάνων πετιέμαι απο το κελλί μου. Εδώ, στην ερημιά και την ησυχία
του Άθω, οι θόρυβοι έρχονται απο πολύ μακριά. Βγαίνω έξω και κυματίζω την ελληνική σημαία. Δακρύζω απο συγκίνηση, καθώς αυτά τα νέα παιδιά έρχονται πάντα ύστερα απο οποιαδήποτε αποστολή στο Αιγαίο να με χαιρετίσουν και να τους δώσω την ευχή μου. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές αερομαχίες. Έχω νιώσει φόβο και υπερηφάνια. Αλλά το συναίσθημα, έπειτα απο κάθε εμπλοκή να περνάνε πάνω απο το ησυχαστήριο μου για να με χαιρετίσουν, δεν περιγράφεται... Κάποιοι απο τους πιλότους ήρθαν ως εδω και με βρήκαν. Αγκαλιαστήκαμε, μιλήσαμε, μου άνοιξαν την καρδιά τους. Μου αποκάλυψαν τα προβλήματα τους. Νιώθω ότι με τα λόγια μου, που είναι λόγια του Θεού, θα γίνουν ακόμα πιο γενναίοι για να υπερασπίζονται πάντα την Ελλάδα μας».


Όλοι έχουν εντυπωσιαστεί από τον γαλήνιο χαρακτήρα του και τη σοφία των λόγων του. Οι πιλότοι απο όλες τις πολεμικές μοίρες έχουν στείλει στο ησυχαστήριο του ερημίτη ευχές, αναμνηστικα δώρα, αλλα πάνω απο όλα την αγάπη τους, γιατί ξέρουν ότι έπειτα απο μια δύσκολη πτήση με οποιονδήποτε καιρό πάνω απο το Αρχιπέλαγος, Ο σύγχρονος «προστάτης» τους θα βρίσκεται εκεί, πάνω στα βράχια, για να τους ευλογήσει και να τους εμψυχώσει....


Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ο Peter Jarvis στη Θεσσαλονίκη


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ PETER JARVIS

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων πρόκειται να διοργανώσει
επιστημονική συνάντηση με θέμα:

"Η μελέτη του φαινομένου της μάθησης:
κοινωνιολογικές και υπαρξιακές προσεγγίσεις"

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κορυφαίος καθηγητής εκπαίδευσης ενηλίκων Peter Jarvis

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
11.00 π.μ.
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θέρμης

http://www.adulteduc.gr

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Έχουμε κάνει ξανά φτωχοί


Δεν είναι τίποτα. Μπορεί να μας 'κόψαν τους μισθούς, να μας ψαλίδισαν τα επιδόματα, αλλά δεν μπορούν να μας στερήσουν το δικαίωμα στο όνειρο όπως λέει και το τραγούδι του Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ.

Έχουμε ζήσει και φτωχοί. Αν γυρίσουμε τη σκέψη μας λίγα χρόνια πίσω θα δούμε ότι όχι μόνο δεν είχαμε κινητά τηλέφωνα 3G αλλά ούτε τηλέφωνο στο σπίτι δεν είχαμε. Πηγαίναμε στο περίπτερο, περιμέναμε στην ουρά και αφού παίρναμε με το καντράν τα νούμερα στο τηλέφωνο, βλέπαμε τις μονάδες να πέφτουν. Σαν φοιτητές δεν είχαμε όχι αυτοκίνητο, αλλά ούτε εισιτήριο για το λεωφορείο. Στο σπίτι φυσικά είχαμε συγκάτοικο και βγαίναμε έξω μια φορά την εβδομάδα. Όσο για τον καφέ, τον πίναμε στο σπίτι.

Nova, Connex κλπ ούτε κατά διάνοια. Περιμέναμε την Πέμπτη το βράδυ να δούμε τον Γκάλη και την παρέα του στο basket. Η λέξη "Απόδραση" μας έφερνε στο νου κάποια ταινία και όχι Σαββατοκύριακο στον Παρνασσό. Τώρα τα λένε SPA και είναι πολύ in (μήπως να χρησιμοποιήσω τη λέξη "ήταν";), τότε τα λέγαμε "λουτρά" και πήγαιναν οι παπούδες μας για τα αρθριτικά τους. Θα κάνουμε και χωρίς αυτά.

Το καλοκαίρι πηγαίναμε στη θάλασσα για μπάνιο και κουβαλούσαμε από ομπρέλες μέχρι καφέ και φαγητό. Τα τελευταία χρόνια το μόνο που κάναμε ήταν να διαμαρτυρόμαστε ότι μας χρεώνουν το καφέ 5€ την ξαπλώστρα 4€ και την ομπρέλα 5€. Και παίρναμε και "Club Sandwich". Τώρα με το δώρο της άδειας -30% και τον ΦΠΑ στα ύψη θα γυρίσουμε στα κεφτεδάκια και στο θερμός.

Άσε που θυμήθηκα τώρα και τους ψύκτες. Τους θυμάται άραγε κανείς. Έξω από καταστήματα, σε δημόσιους χώρους υπήρχαν οι ψύκτες και καθώς ήταν συνδεδεμένοι με το βρύση πίναμε κρύο νερό. Εδώ και μια δεκαετία, όλοι κυκλοφορούμε με το μπουκαλάκι το εμφιαλωμένο νερό. Για σκεφτείτε το λίγο. Λίγο πριν το euro είχε 50 δρχ (0,17€), μετά πήγε 0,30 € και στη συνέχεια 0,50€ όπου και παρέμεινε εδώ και χρόνια. Αυτό σημαίνει ή ότι στην αρχή οι εταιρίες έβγαζαν πολλά λεφτά ή ότι τώρα μας τα δίνουν τζάμπα.

Χάσαμε τις αξίες μας. Χαιρόμαστε με λάθος γεγονότα. Σεβασμός, προσπάθεια, αναγνώριση, προσφορά, αγάπη, χαμόγελο, φιλία, παρέα, πίστη, προσδοκία, θάρρος, αυταπάρνηση.... Πόσες αλήθεια θα μπορούσα να γράψω;

Η φορολογία μπορεί να αυξηθεί, η βενζίνη θα πάει στα ύψη την ψυχή μας όμως δεν μπορεί να την αλλοτριώσει κανείς αν δεν συναινέσουμε εμείς. Μήπως πρέπει να αναλογιστούμε τι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια; Όσο ονειρευόμαστε θα συνεχίσουμε να ζούμε.

Λάκη Παπαδόπουλος - Δικαίωμα στο Όνειρο


Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Φοράτε Μάρτη ;


Μικρά όταν ήμασταν στο σχολείο πέρναμε τις κλωστές απο τα ραπτικά της μαμάς και φτιάχναμε βραχιολάκια απο κόμπους για τον Μάρτη.

Για να μη μας κάψει ο ήλιος !!!!

Απο την πρώτη μέρα του Μαρτίου κιόλας (δεν πιάνει αν το φορέσεις αργότερα).

Mετά περιμέναμε με τα παιδιά να δούμε το πρώτο χελιδόνι.

Όταν το βλέπαμε , κάναμε μια ευχή και κρεμούσαμε το βραχιολάκι μας σε ένα δέντρο για να έρθει το χελιδόνι να το πάρει και να πραγματοποιηθεί η ευχή μας.

Τι όμορφες εποχές .. ξέγνοιαστες .. ανέμελες ..

Τώρα οι καταστάσεις έχουν αλλάξει και δεν φοράω Μάρτη πια ..

Εσείς φορούσατε Μάρτη;

Τί κάνατε όταν ήσασταν παιδιά; Τί κάνετε τώρα;


http://sxeseis.gr/viewthread.php?tid=20526&page=1

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Τα οκτώ επίπεδα κατάταξης πτυχίων και απολυτηρίων


Άρχισε η διαβούλευση για τη συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (το 2011), που θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη της εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας, βασιζόμενο όχι σε τίτλους ή διάρκεια σπουδών αλλά στο σύνολο της μάθησης, ανεξαρτήτως τρόπου

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ


Η «πυραμίδα» των νέων πτυχίων

Ως προς τα επίπεδα προσόντων που προσδιορίζουν τα μαθησιακά αποτελέσματα, η Επιτροπή Πρυτάνεων πρότεινε προς τα μέλη του ΣΑΠΕ (Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) τα εξής επίπεδα σπουδών και πτυχίων:

Επίπεδο 1: Τεχνίτες, εμπειροτέχνες ή με κάποια ταχύρρυθμη, μη τυπική κατάρτιση.

Επίπεδο 2: Απόφοιτοι των ΕΠΑΣ και των κατώτερων Τεχνικών Σχολών.

Επίπεδο 3: Απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και οι απόφοιτοι ΙΕΚ, ΚΕΣ.

Οι απόφοιτοι Κολεγίων -παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων - κατατάσσονται στο 3ο ή στο 4ο επίπεδο, ανάλογα με την αξιολόγησή τους.

Επίπεδο 4: Απόφοιτοι κολεγίων -παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων- με κριτήρια υψηλής ποιότητας, ύστερα από αξιολόγηση (οι πρυτάνεις θέλουν τα κολέγια στο 4, ενώ τα ίδια τα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα ΑΕΙ βλέπουν τα πτυχία τους στο 6ο και στο 7ο επίπεδο).

Επίπεδο 5: Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ. Οι ευρισκόμενοι στο επίπεδο 5 με εκπαιδευτική γέφυρα σε Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση μπορούν να μεταβούν στο επίπεδο 6.

Επίπεδο 6: Οι κάτοχοι πανεπιστημιακών διπλωμάτων.

Επίπεδο 7: Οι διπλωματούχοι πενταετούς κύκλου σπουδών ή όσοι προέρχονται από πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο της ημεδαπής (μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης κ.ά.) ή της αλλοδαπής (MSc κ.ά.).

Επίπεδο 8: Οι διδάκτορες ή διπλωματούχοι πανεπιστημιακού κύκλου σπουδών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, οι οποίοι διακρίνονται στην επιστήμη ή στο επάγγελμα.


Οι "γάτες" ...



Οι γάτες πάντα τα μεγαλοποιούν !!!