Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Το πρώτο πάρτι χωρίς καπνό

Μπορεί να υπάρξει διασκέδαση και χωρίς το τσιγάρο.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε στο Μετρό του Συντάγματος ενημερωτική ημερίδα για τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος, με τη συμμετοχή εθελοντών αλλά και καρκινοπαθών, όπου όσοι το επιθυμούσαν μπορούσαν να κάνουν σπιρομέτρηση, την εξέταση δηλαδή διάγνωσης των παθήσεων του πνεύμονα. Επιπλέον, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι το πρώτο πάρτι χωρίς καπνό, αποδεικνύονται ότι μπορεί να υπάρξει διασκέδαση χωρίς τσιγάρο.

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Εθνική συμμαχία κατά του καπνίσματος


ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ

Στο όνομα των 20,000 συνανθρώπων μας που χάνονται κάθε χρόνο στον τόπο μας από το κάπνισμα...

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ ΧΩΡΟ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΕΝΑ ΖΩΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙ.

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ:
  1. Πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, γιατί η εξάρτηση από τον καπνό απειλεί τη δημόσια υγεία και διακυβεύει το μέλλον του τόπου μας.
  2. Αφήσουμε πίσω μας μία εποχή που δεν τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
  3. Συμμετέχουμε στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας από τη μεγαλύτερη επιδημία που έπληξε ποτέ την χώρα μας.
  4. Αναδείξουμε την αλήθεια. Το κάπνισμα σκοτώνει και καταστρέφει την ποιότητα της ζωής μας καθημερινά.
  5. Προστατέψουμε το δικαίωμα των συμπολιτών μας που δεν καπνίζουν να ζήσουν, να εργαστούν και να διασκεδάσουν σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό.
  6. Παλέψουμε για ένα βασικό εργασιακό δικαίωμα: Eργασιακό περιβάλλον ελεύθερο από καπνό σε όλους τους κλειστούς χώρους.
  7. Σεβαστούμε την επιλογή των συνανθρώπων μας που καπνίζουν και να σταθούμε δίπλα τους στην προσπάθεια που κάνουν για την απεξάρτησή τους.
  8. Συμβάλλουμε στην ανάδειξη της πραγματικής οικονομίας του καπνού. Στο κάπνισμα οφείλουμε 700,000 μέρες νοσηλείας κάθε χρόνο. Το κάπνισμα κοστίζει 2 δις ευρώ ετησίως στο κοινωνικό μας κράτος.
  9. Αποτινάξουμε την εικόνα ότι ως Έλληνες αδιαφορούμε για την υγεία των συμπολιτών μας, των παιδιών μας και των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.
  10. Εγγυηθούμε ότι ως γονείς και ως υπεύθυνοι πολίτες, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ζήσουν τα παιδιά μας σε μία πατρίδα ελεύθερη από τον καπνό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας είναι ο πρώτος πολίτης που υπέγραψε την Δέσμευση.

Υπόγραψε και εσύ!!
(κάνε κλικ εδώ)

πηγή : http://www.smokestop.gov.gr

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Η γευστική απόλαυση ενός «τριγώνου Πανοράματος»

Όλη η γευστική απόλαυση ενός «τριγώνου Πανοράματος» κρύβεται στο τραγανό φύλλο κρούστας, στη γλύκα που αφήνει το σιρόπι και την πλούσια κρέμα, που όσες φορές κι αν την γευτείς ποτέ δε χορταίνεις.

Όλοι οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης αποχωρούν από την πόλη με ένα κουτί τρίγωνα Πανοράματος. Παλιότερα, τα τρίγωνα αποτελούσαν γαστρονομικό πλεονέκτημα μόνο του Πανοράματος, καθώς ήταν η μοναδική περιοχή όπου μπορούσες να τα βρεις και να τα απολαύσεις. Όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης ανέβαιναν στο όμορφο Πανόραμα για να αγοράσουν τρίγωνα.

Τα πρώτα τρίγωνα που εμφανίστηκαν ήταν τα μεγάλα (μερίδας). Με το πέρασμα των χρόνων και για τις ανάγκες των καταναλωτών δημιουργήθηκαν τα μικρά τρίγωνα και στη συνέχεια αυτά με επικάλυψη σοκολάτας. Ωστόσο, η συνταγή είναι η ίδια, όσα χρόνια και να περάσουν. Πέρα από το φύλλο κρούστας, που ψήνεται σε ανάλογη θερμοκρασία και στη συνέχεια σιροπιάζεται, αποτελείται κι από κρέμα. Η παραδοσιακή συνταγή της κρέμας αποτελείται από γάλα, φρέσκο βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη. Η κρέμα, χρειάζεται τις κατάλληλες αναλογίες στα υλικά, για να γίνει πλούσια και παχύρρευστη.

Η ποιότητα τους βέβαια βελτιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων, αφού κυκλοφόρησαν στην αγορά καλύτερης ποιότητας υλικά. Ο τρόπος παρασκευής τους όμως παραμένει ο παραδοσιακός χειροποίητος. Κανένα νέο μηχάνημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τέχνη του χεριού.

Για να γίνουν τα τρίγωνα, χρειάζεται μια χρονοβόρα διαδικασία, γι΄ αυτό και η επιτυχία του οφείλεται στην μαστοριά και την υπομονή. Από το άνοιγμα του φύλλου μέχρι το σιρόπιασμα και το γέμισμα κάθε τριγώνου, όλα γίνονται στο χέρι. Βέβαια, το τρίγωνο πρέπει να γεμίζεται με κρέμα επί τόπου. Μόνο έτσι παραμένουν τα τρίγωνα φρέσκα.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

πηγή/πλήρες άρθρο :http://www.nline.gr/?p=497

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Γητευτής των Αλόγων

Τον Robert Redford τον θαυμάσαμε στην πασίγνωστη χολυγουντιανή ταινία.

Οι «γητευτές αλόγων» είναι άνθρωποι με μια ιδιαίτερη ικανότητα επικοινωνίας με τα άλογα και είναι γνωστοί από την αρχαιότητα. Μάλιστα, ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρείται πως είχε αυτή την ικανότητα και έτσι κατάφερε να δαμάσει τον ατίθασσο Βουκεφάλα!

Οι γητευτές δεν είναι μάγοι, είναι άνθρωποι με ευαισθησία που μπορούν να διαβάσουν την γλώσσα του σώματος των αλόγων και να επικοινωνήσουν μαζί τους. Όπλα τους η υπομονή, ο σεβασμός και η αγάπη ενώ η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας πάνω στο άλογο είναι εντελώς απαγορευμένη.

Στη σύγχρονη εποχή οι γητευτές δεν αναλαμβάνουν μόνο να δαμάσουν άγρια άλογα αλλά και να «θεραπεύσουν» άλογα με προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητας, νευρικότητας ή μειωμένων αθλητικών αποδόσεων.

πηγή : http://www.neo.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=3123

Το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης

Ο Λευκός Πύργος, το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, που σήμερα υψώνεται μοναχικός στην παραλία της πόλης, στο παρελθόν αποτελούσε το νοτιοανατολικό πύργο της οχύρωσής της. Σύμφωνα με περιγραφές περιηγητών και παλαιές απεικονίσεις της πόλης, το θαλάσσιο τμήμα του τείχους, που κατεδαφίστηκε το 1867, είχε τρεις πύργους, από τους οποίους ο ανατολικός ήταν ο Λευκός Πύργος, κτισμένος ακριβώς στο σημείο όπου συναντιόταν το ανατολικό με το θαλάσσιο τείχος.

Η ακριβής χρονολόγησή του δεν είναι γνωστή, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κτίσθηκε στα τέλη του 15ου αι., μετά την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, και αντικατέστησε έναν παλαιότερο βυζαντινό πύργο, ο οποίος αναφέρεται από το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ευστάθιο, στην περιγραφή της πολιορκίας της πόλης από της Νορμανδούς το 1185. Στη μακρά ιστορία του, ο πύργος έχει αλλάξει κατά καιρούς ονόματα και χρήσεις. Τον 18ο αιώνα αναφέρεται ως ''Φρούριο της Καλαμαριάς'', ενώ το 19ο αιώνα ως ''Πύργος των Γενιτσάρων'' και ''Πύργος του Αίματος''.

Ο πύργος είναι κυλινδρικός με ύψος 33,90 μ. και διάμετρο 22,70 μ. Έχει ισόγειο και έξι ορόφους, που επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο μήκους 120 μ., το οποίο ελίσσεται κοχλιωτά σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο, αφήνοντας στο κέντρο έναν κυκλικό πυρήνα διαμέτρου 8,50 μ. Έτσι, σε κάθε όροφο σχηματίζεται μια κεντρική κυκλική αίθουσα, με την οποία επικοινωνούν μικρότερα τετράπλευρα δωμάτια, ανοιγμένα στο πάχος του εξωτερικού τοίχου.

πηγή : http://www.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=859

Ένα Μουσείο που εκφράζει την πεμπτουσία του κλασικού πολιτισμού

Μουσείο Ακρόπολης

Ένα Μουσείο που εκφράζει την πεμπτουσία του κλασικού πολιτισμού, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, θα εγκαινιαστεί με τον τρόπο που του ταιριάζει και όχι με πυροτεχνήματα και εφήμερες εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του μουσείου θα διαρκέσουν μια εβδομάδα και θα κορυφωθούν στις 20 Ιουνίου, με την άφιξη στη χώρα μας αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών και προσωπικοτήτων από τη διεθνή πολιτιστική σκηνή.

Υπολογίζοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και προκειμένου να τιμηθεί ο έλληνας φορολογούμενος που χρηματοδότησε το Μουσείο, στα χρόνια κατασκευής του, η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ το 2010 θα φτάσει τα 5 ευρώ.

Από το 2011 η τιμή του εισιτηρίου θα προβλεφθεί με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες ηλικιωμένων, παιδιών, φοιτητών, αναπήρων, ενώ με το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θα προσδιορίζεται ακόμα και η ώρα της επίσκεψης στο Μουσείο.

Εστιατόριο και μπαρ θα λειτουργήσουν με αυτεπιστασία "με προδιαγραφές που θα ζήλευαν και τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου'', ενώ για τους θερινούς μήνες προβλέπεται η διεύρυνση του ωραρίου, από 8 π.μ. ως 8 μ.μ.

πηγή/πλήρες άρθρο : http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=6553

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

«Γυάλινα κλουβιά» για τους καπνιστές

Μέσα σε δωμάτια με διαφανείς τοίχους που θα καταλαμβάνουν το 40% των καταστημάτων θα διασκεδάζουν από 1ης Ιουλίου οι καπνιστές, αφού τα αντικαπνιστικά μέτρα θα τους… απομονώσουν πλήρως από τους υπόλοιπους και πιθανότατα θα τους οδηγήσουν να ξεχάσουν το… πρώτο τραπέζι πίστα.

Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να προστατέψει τα δικαιώματα των μη καπνιστών. Η πρώτη υπογραφή στη Χάρτα των Δικαιωμάτων για ένα δημόσιο περιβάλλον χωρίς καπνό μπήκε χθες και ήταν του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Τα καπνιστήρια που πρέπει σε λιγότερο από δύο μήνες να έχουν διαμορφωθεί σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων θα είναι διαχωρισμένα από τον υπόλοιπο χώρο και θα κλείνουν με χωριστή πόρτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας -που επεξεργάζεται τις λεπτομερείς προδιαγραφές διαμόρφωσης των καπνιστηρίων- οι χώροι όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα θα καλύπτουν το πολύ 40% του συνολικού εμβαδού κάθε καταστήματος. Στην περίπτωση των κέντρων με ζωντανή μουσική, οι καπνιστές θα πρέπει να ξεχάσουν τα πρώτα τραπέζια, αφού η θέση των καπνιστηρίων πολύ δύσκολα θα τους επιτρέπει τέτοια προνόμια για τεχνικούς λόγους. Στα δε μπαρ, κανένας καπνιστής δεν θα βρίσκει θέση ακριβώς μπροστά από τον… μπάρμαν για να έχει άμεση πρόσβαση στα ποτά!

Τα μέτρα
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα μέσα μεταφοράς, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε κάθε κλειστό χώρο αναμονής, ακόμη και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
  • Διαμορφώνονται καπνιστήρια με διάφανους τοίχους, χωριστή πόρτα και ειδικό εξαερισμό, που θα καταλαμβάνουν το πολύ 40% του συνολικού χώρου.
  • Εξαιρούνται τα καταστήματα μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα, που μπορούν να είναι αποκλειστικά για καπνιστές.
  • Προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 ως και 20.000 ευρώ για τους παραβάτες.
  • Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.
  • Απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε μπαρ και κλαμπ χωρίς συνοδεία κάποιου ενήλικα.
  • Συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ.
Πηγή/πλήρες άρθρο : http://www.e-tipos.com/newsitem?id=91987

Από την Εντατική στον Μαραθώνιο

Είδα μια εκπομπή για τον ΗΡΩΑ της ζωής Τάσο Παπούλια και έψαξα να βρω λεπτομέριες για την περιπέτειά του. Ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ γεμάτος χαμόγελο και αισιοδοξία.


Γράφει : Αρετή Αθανασίου

Ήταν 22 χρόνων όταν κατά τη διάρκεια ενός κυριακάτικου ποδοσφαιρικού αγώνα μια κλωτσιά από παίκτη της αντίπαλης ομάδας τον βρήκε στο κεφάλι και τον οδήγησε στο σημείο μηδέν. Λίγες ημέρες μετά το χτύπημα ο Τάσος Παπούλιας, από τα Λεχαινά Ηλείας, είχε «επιστρέψει» στη βρεφική ηλικία. Δεν μιλούσε, δεν καταλάβαινε, δεν μπορούσε να κινηθεί. Ήταν παράλυτος και άλαλος...

Ύστερα από 45 μήνες νοσηλείας και 10 χρόνια συγκλονιστικής προσωπικής προσπάθειας, ο Τάσος Παπούλιας κατάφερε να διαψεύσει όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις που τον είχαν καταδικάσει και εκπαιδεύτηκε στο βάδισμα, στην ομιλία και στη σκέψη όπως ένα βρέφος αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα και να αρθρώνει τις πρώτες του λέξεις. Τρία χρόνια αργότερα, στα 36 του χρόνια, έγινε μαραθωνοδρόμος. Έχει τρέξει συνολικά σε 15 ημιμαραθώνιους και τρεις μαραθώνιους δρόμους στην Ελλάδα και σε 6 μαραθώνιους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις 19 Απριλίου ο Τάσος Παπούλιας είναι προσκεκλημένος στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας για να αφηγηθεί την προσωπική του ιστορία στα παιδιά των σχολείων της περιοχής και να τα διδάξει για την απίστευτη θέληση και δύναμη που κρύβει ο ανθρώπινος νους: «Είμαι πολύ χαρούμενος γι΄ αυτή την πρόσκληση γιατί από τα παιδιά αρχίζουν όλα! Δυστυχώς, στη χώρα μας είμαστε σε τέλμα και δεν διδάσκουμε τα παιδιά να μην το βάζουν κάτω. Όλοι μας ζούμε σε ένα γυάλινο κόσμο...».

Η κλωτσιά στην άνω κροταφική χώρα ήταν τελικά μοιραία και η αριστερά έσω καρωτίδα του Τάσου νεκρωνόταν σιγά σιγά. Στην αρχή παρουσίασε διαταραχή στην ομιλία και ύστερα άρχισαν οι λεγόμενες αφασικές διαταραχές- άγνοια και αμνησία. Σε ελάχιστο χρόνο παρέλυσε όλη η δεξιά πλευρά του, δεν ήξερε ποιος ήταν, πού βρισκόταν, ούτε καν το όνομά του. Δεν έχασε μόνο την κίνηση και τον λόγο του, έχασε και την αντίληψη και τη σκέψη του. «Εκείνη την περίοδο, όπως μου εξήγησε πολύ αργότερα ο γιατρός μου, ο Θ. Μαραζιώτης, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ήταν αδύνατη οποιαδήποτε θεραπευτική αντιμετώπιση σε ασθενείς με πλήρη απόφραξη καρωτίδας. Ιατρικά δεν υπήρχε καμία ελπίδα για να λειτουργήσει και πάλι η καρωτίδα! Ασθενείς με ανάλογο πρόβλημα πέθαιναν συνήθως από οίδημα εγκεφάλου ή παρέμεναν ζωντανοί νεκροί...» λέει.

Στα 22 του χρόνια, ο Τάσος Παπούλιας ήταν τερματοφύλακας σε μια επαρχιακή ομάδα. Στα 47 του χρόνια είναι πολίτης του κόσμου. Τρέχει, διδάσκει και διδάσκεται. Ενδιάμεσα προπονείται. Εργάζεται ως επιστάτης στο Τεχνικό Λύκειο Λεχαινών, πορεύεται με 800 ευρώ τον μήνα και ζει σ΄ ένα σπιτάκι κοντά στη θάλασσα...


Αν μιλάμε για ζέστη !!!


Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε παγκοσμίως ήταν 56.7 °C στις 10 Ιουλίου 1913 στην Κοιλάδα του θανάτου στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.

Στην ίδια περιοχή κατά το διάστημα απο 6 Ιουλίου μέχρι 17 Αυγούστου του 1917 κατά την διάρκεια δηλαδή 43 συνεχόμενων ημερών η θερμοκρασία ήταν πάνω απο τους 48 °C.

Η Κοιλάδα του θανάτου (Death Valley) βρίσκεται στην Ανατολική-Κεντρική Καλιφόρνια σε υψόμετρο 86 μέτρων κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας (-86 ), το χαμηλότερο στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η μέση ετήσια βροχόπτωση δεν ξεπερνά τα 5 cm. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας ενός απο τους 18 επιζώντες ενός συνόλου 30 χρυσοθήρων που προσπαθούσαν να βρούν φλέβα χρυσού το 1849 στην περιοχή αυτή. Παρά τις αντίξοες για την ζωή συνθήκες ενας σημαντικός αριθμός ζώων και φυτών συναντώνται στην περιοχή.

Άλλη καταγραφή αναφέρει ότι στην περιοχή El Azizia της Λιβύης στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 η θερμοκρασία έφτασε στους 58 °C ή οποία όμως δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη.

πηγή : http://www.meteo.gr/Highest_temperatures_World.asp

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Μάθε που Ψηφίζεις


Στον παρακάτω σύνδεσμο του Υπουργείου Εσωτερικών μπορείς να βρεις σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζεις.

Ένα κλικ, συμπληρώνεις τα στοιχεία σου και ......

Για να κάνεις έλεγχο κάνε κλικ εδώ


πηγή : http://www.ypes.gr/Services/eea/eeagr/eea.htm

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Αλλαγή Θέσης Εργασίας

Η απόφαση να αποχωρήσει ένας εργαζόμενος από μια εταιρεία με δική του πρωτοβουλία δεν είναι εύκολη. Για να γίνει αυτό με επιτυχία, απαιτείται σωστή ενημέρωση, πολλή και ώριμη σκέψη, ώστε να καταφέρει αρχικά να καταννοήσει τι πραγματικά θέλει ο ίδιος. Λειτουργώντας με συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, πρέπει να διακρίνουμε πότε η εργασία που κάνουμε :
  1. Σταματάει να καλύπτει τους στόχους που έχουμε θέσει για την καριέρα μας
  2. Παύει να μας ενδιαφέρει και να ανταποκρίνεται στα όνειρά μας για το επαγγελματικό μας μέλλον και στη ζωή μας γενικότερα
  3. Είναι μέσα σε ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον
  4. Στερεύει από νέες προοπτικές εξέλιξης
  5. Προσφέρει οικονομικές απολαβές οι οποίες είναικαθηλωμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι να είναι έτοιμοι για αλλαγές που ενδέχεται να συμβούν ξαφνικά και οι οποίες δεν αφορούν δικούς τους προβληματισμούς, αλλά την εταιρία την οποία εργάζονται. Τι πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος για να μη βρεθεί σε τέτοιες αλλαγές απροετοίμαστος και έρθει σε δύσκολη θέση;
  • Η συστηματική ενημέρωση για τις επιχειρησιακές κινήσεις της επιχείρησης
  • Η προσεκτική και αντικειμενική αξιολόγηση πληροφοριών που έρχονται από συναδέλφους άλλων τμημάτων
  • Η παρακολούθηση από τα ΜΜΕ ή από οικονομικές εφημερίδες και έντυπα του χώρου των εξελίξεων που συμβαίνουν στον κλάδο
  • Η συνεχής εκπαίδευση - η προσωπική εκπαίδευση
θα βοηθήσουν από τα αρχικά κιόλας στάδια, όταν οι αλλαγές είναι ακόμη σε εξέλιξη, ώστε ο εργαζόμενος να είναι από τους πρώτους που θα αντιληφθούν το δύσκολο κλίμα, να κινηθεί μεθοδικά και γρήγορα, με σκοπό να βρει έγκαιρα μια άλλη εργασία. Έτσι, θα αποφύγει το σκληρό ανταγωνισμό που πιθανό να προκύψει όταν πολλά στελέχη, εξαιτίας των ξαφνικών αλλαγών, εξέλθουν στην αγορά εργασίας προς αναζήτηση νέας απασχόλησης.

Μια αλλαγή στη θέση εργασίας είναι καλή διότι:
  • "Μηδενίζεις το μετρητή" και αφήνεις πίσω λάθη, παραλείψεις, και αδυναμίες.
  • Ξεκινάς από μηδενική βάση και έχεις τη δυνατότητα, και την πείρα, να οργανώσεις καλύτερα τη νέα εργασία σου.
  • Αντιμετωπίζεις την πρόκληση του νέου αντικειμένου απασχόλησης προικισμένος με μια χρονική περίοδο χάριτος.
  • Απαλλάσσεσαι από "δύσκολους" συναδέλφους και μη αποδοτικές συνεργασίες.
  • Μαθαίνεις καινούργια πράγματα και συνεργάζεσαι με νέους ανθρώπους.

Μια αλλαγή στη θέση εργασίας είναι επιζήμια διότι:

  • Αντιμετωπίζεις ένα καινούργιο, άγνωστο, περιβάλλον με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Απαιτείται ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής και έχεις την πίεση του να αποδείξεις από την αρχή την όποια αξία σου.
  • "Χάνεις" συναδέλφους τους οποίους εκτιμούσες και συνεργαζόσουν άψογα μαζί τους.

πηγή : http://aeipote.blogspot.com/2007/05/0323.html

http://career.duth.gr/cms/?q=node/11089

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Το Βουνό

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Στίχοι: Ευάγγελος Πρέκας
Μουσική: Λουκάς Νταράλας
Πρώτη εκτέλεση: Λουκάς Νταράλας
Άλλες ερμηνείες: Μαρίκα Νίνου || Καίτη Γκρέυ || Μαρινέλλα || Γιώργος Νταλάρας


Θ' ανέβω και θα τραγουδήσω
στο πιο ψηλότερο βουνό
ν' ακούγεται στην ερημιά
ο πόνος μου με την πενιά

Με το βουνό θα γίνω φίλος
και με τα πεύκα συντροφιά
κι όταν θα κλαίω και πονώ
θ' αναστενάζει το βουνό

Απάνω στο βουνό θα μείνω
κι από τον κόσμο μακριά
θα κλαίω μόνος θα πονώ
και θα μ' ακούει το βουνό

πηγή : http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=809
video από το You Tube : http://www.youtube.com/watch?v=HCjLdatIm3o

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Σταυροδρόμια της ζωής


Υπάρχουν στη ζωή κάποιες μέρες, κάποιες στιγμές που σε οδηγούν σε τόπους και δρόμους πολύ διαφορετικούς από εκεί που είχες φανταστεί. Αποφάσεις και λύσεις που ούτε καν είχες λογαριάσει. Η κατάσταση αυτή περιπλέκεται όταν κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για σένα, για την οικογένειά σου, για τη μορφή που θα έχει η δική σου ζωή. Τι κάνεις; Αντιδράς; Φωνάζεις; Διαμαρτύρεσαι; Ίσως και όλα αυτά μαζί. Στο τέλος όμως συμβιβάζεσαι.

Αφού ο "κλειδοκράτορας" άλλαξε την πορεία του τρένου της ζωής σου, αρχίζεις πλέον να βλέπεις νέες εικόνες, νέους τόπους, καινούργιους φίλους. Πόσες φορές μπορείς στη ζωή σου να κάνεις ΦΙΛΟΥΣ; Στο τέλος θα έχουμε πολλούς γνωστούς. Εδώ και εκεί. Ίσως σε όλο τον κόσμο. Φίλους όμως;

Την ορμή του τρένου της ζωής όμως δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένας. Μπορεί να μας αλλάξουν πορεία, αλλά δεν μπορούν να μας ακινητοποιήσουν. Συνεχίζουμε να ΖΟΥΜΕ.

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ανακύκλωση στις παραλίες

Διαβάζω

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ), δεδομένης της εμπειρίας της σε εκπόνηση μελετών για τον Δήμο και άλλους φορείς σε θέματα περιβαλλοντικά και πιο συγκεκριμένα διαχείρισης απορριμμάτων υποστήριξε επιστημονικά και τεχνικά το Δήμο Αθηναίων στην προσπάθεια του για την εισαγωγή της ανακύκλωσης στην Αθήνα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέχει τα σκήπτρα μεταξύ των ΟΤΑ ολόκληρης της χώρας στην ανακύκλωση συσκευών με 247 τόνους για το 2008 !!!!


Σκέφτομαι & Προβληματίζομαι

Πριν από μερικά χρόνια όταν πήγαινα στην παραλία έψαχνα να βρω κάδο απορριμάτων για να πετάξω τα σκουπίδια. Φρόντιζα να αφήσω τις ακτές και τις παραλίες όπως τις είχα βρει. Τώρα όμως αυτό δεν φτάνει. Διαχωρίζω τα ανακυκλώσιμα υλικά (σκεφτείτε πόσα πλαστικά μπουκαλάκια νερού καταναλώνονται) και ψάχνω να βρω τον μαγικό "μπλε κάδο". Οι μικροί Δήμοι όμως που συνήθως ανήκουν οι μαγικές και καταγάλανες ακτές, δεν είναι τόσο οργανωμένοι ώστε να μπορούν να ανακυκλώσουν τα υλικά αυτά. Έτσι γύρω από τους συμβατικούς κάδους στις παραλίες "ξεχιλίζουν" τα σκουπίδια των ανθρώπων της πόλης. Υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει. Αν ο καθένας από εμάς πάρει μαζί του τα πλαστικά μπουκαλάκια του, τις εφημερίδες του, τα γιάλινα μποκάλια και οτιδήποτε άλλο ανακυκλώνεται συμβάλλουμε στη σωστή διαχείριση των υλικών. Αυτό φυσικά αποτελεί μια στάση ζωής. Γιατί όμως κάτι που το κάνουμε καθημερινά στο σπίτι, στο γραφείο, στο γυμναστήριο το ξεχνάμε στις παραλίες.

Εγώ ΔΕΝ μπορώ να πετάξω ανακυκλώσιμο υλικό στον συμβατικό κάδο απορριμάτων. Μου είναι αδύνατο. Έχω μεταφέρει ανακυκλώσιμα υλικά από την Αλεξανδρούπολη (εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική όχι μόνο για την ανακύκλωση αλλά συνολικά η συγκέντρωση και αποκομιδή των σκουπιδιών) που τα συγκέντρωνε όλη η οικογένεια για δυο εβδομάδες, στη Θεσσαλονίκη.

Σας προτρέπω φίλοι μου να μην αφήνετε τα ανακυκλώσιμα "σκουπίδια" στις παραλίες. Μπορεί κάποιες από αυτές να έχουν Γαλάζια Σημαία (προϋπόθεση για την απονομή της είναι η σωστή διαχείρηση των ανακυκλώσιμων υλικών) αλλά .....

Ας μαζέψουμε φεύγοντας από την παραλία και την ξαπλώστρα τα "σκουπίδια" που εμείς δημιουργήσαμε. Μην στεναχωριέστε. Το αυτοκίνητό σας δεν πρόκειται να μυρίσει. Τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι καθαρά. Δεν μυρίζουν, δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Εγκαίνια της έκθεσης της 4ης Biennale


Η Πρόεδρος και τα μέλη του Μουσείου και της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης της 4ης Biennale, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Ξάνθης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ξάνθης (επί Π. Καπνεργατών 9 ) το Σάββατο 30 Μαΐου 2009 ώρα 6 το απόγευμα.


Η απονομή των ΒΡΑΒΕΙΩΝ θα γίνει 31 Μαΐου Ωρα 11 πμ στο Αμφιθέατρο ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ
του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στα Κιμμέρια Ξάνθης

Τα παιδιά να δημιούργησαν έργα με θέμα Προσωπογραφία - Πορτρέτα.

Ένα θέμα άκρος ενδιαφέρον, αφού δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να ζωγραφίσουν χαρακτήρες από την καθημερινότητα, πορτρέτα που απεικονίζουν πρόσωπα αγαπημένα ή πρόσωπα μέσα από την φαντασία τους, πάντα ζωγραφισμένα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Τα παιδιά να ζωγράφισαν σαν φόντο, στο έργο τους, και τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει το πρόσωπο του πορτρέτου(εικόνες από την καθημερινότητα, από την δουλειά του, από την δράση του γενικά). Τα παιδιά έκαναν την εικόνα τους πλούσια από παραστάσεις και περιγραφές ώστε το πορτρέτο να είναι ευανάγνωστο σε όποιον το κοιτάξει, μέσα από τον ενθουσιασμό της στιγμής μας έδωσαν κάτι από το δικό τους παρόν. Το αύριο είναι δικό τους, τους ανήκει!

Αφήσαμε τα παιδιά να μας πουν ελεύθερα όσα εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε……

ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο Βραβείο το μετάλλιο της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης.
2ο Βραβείο περγαμηνή άριστης συμμετοχής.
3ο Βραβείο περγαμηνή καλής συμμετοχής.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όλα τα παιδιά ήταν ηλικίας από 4 έως 17 ετών και συμμετείχαν στέλνοντας ένα μικρό κομμάτι από τον κόσμο, τους χαρακτήρες που θαυμάζουν και αγαπούν.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τα έργα ζωγραφίστηκαν επάνω σε χαρτί, ή μουσαμά ζωγραφικής με διαστάσεις 60Χ40 ή 55Χ55 cm.
Τα υλικά που χρησιμοποιήιηκαν είναι.- νερομπογιές, τέμπερες, μελάνες, παστέλ ξερό, λαδοπαστέλ , μολύβια , ,ακρυλικά, κολάζ ,μικτές τεχνικές.

πηγή : Ακαδημία Παιδικής Τέχνης

Ποίημα για κάθε Άνθρωπο

Θα σας παρουσιάσω
αργά-αργά
πτυχές
του
εαυτού μου,
αν έχετε υπομονή και είστε τρυφεροί.
Θα ανοίξω συρτάρια
που συνήθως μένους κλειστά
και θα βγάλω από εκεί τόπους και ανθρώπους και πράγματα
ήχους και οσμές, έρωτες και απογοητεύσεις, ελπίδες και λύπες,
κομάτια εδώ και εκεί μιας ζωής τριάντα χρόνων
που αιχμαλώτισα στις χούφτες μου
και αφού βρέθηκαν στα χέρια μου
εξόρυξαν το δρόμο προς τη μνήμη μου,
εισέβαλαν στην καρδιά μου
– εσείς κι εγώ δεν θα τα δούμε ποτέ –
είναι ο εαυτός μου.
Αν δεν τα πάρετε στα σοβαρά,
αρνηθείτε τη σημασία τους
ή αν, χειρότερα, τα κρίνετε,
θα αρχίσω ήσυχα, αργά-αργά
να τα τυλίγω
σε μικρά βελούδιανα πανάκια,
όπως τα παλιά ασημένια και χρυσά κοσμήματα,
θα τα τοποθετήσω
σε μια μικρή ξύλινη μπιζουτιέρα και θα την κλειδώσω.­

John Wood 1974

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Πάτρικ Ρέινολντς Οπου(δεν) υπάρχει καπνός...

Διαβάζω και αντιγράφω (αποσπάσματα) από το BHMagazino, τεύχος 447, 10/05/2009.


Συνέντευξη στον Αχιλλέα Χεκίμογλου

Ο Πάτρικ Ρέινολντς είναι ένας καλοζωισμένος πενηντάρης που μάχεται κατά του (παθητικού) καπνίσματος και πρωτοστατεί στην ψήφιση αντικαπνιστικών νόμων στην πατρίδα του. Iσως όλα αυτά να μην ενδιέφεραν κανέναν αν δεν επρόκειτo για τον Πάτρικ Ρέινολντς, τον εγγονό του RJ Reynolds, ιδρυτή της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας που έδωσε στον κόσμο μάρκες όπως τα Camel, τα Winston, τα Pall Mall και τα Lucky Strike.

Ήταν φανατικός καπνιστής ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τότε το έκοψε, πούλησε τις μετοχές που είχε στην οικογενειακή επιχείρηση και ξεκίνησε μια σταυροφορία κατά του καπνίσματος, η οποία τον ώθησε να επιχειρηματολογεί υπέρ της θέσπισης νομοθετικών περιορισμών μέσα στις – γεμάτες από πανίσχυρους λομπίστες – αίθουσες του αμερικανικού Κογκρέσου. Στη συνέχεια ίδρυσε μια μη κυβερνητική οργάνωση, το Foundation for a Smokefree America, μέσω της οποίας ανέλαβε να ενημερώσει τους αμερικανούς μαθητές για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος αλλά και για τα ένοχα μυστικά της καπνοβιομηχανίας. Ο ίδιος υποστηρίζει πως «όταν μιλάς μέσα από την καρδιά σου, ο κόσμος σε ακούει» και αποδίδει αυτό το χάρισμά του στη μητέρα του, τη Μάριαν Ο’ Μπράιαν, παλιά στάρλετ του Χόλιγουντ.

Κρίνοντας από την εμπειρία σας, έχει μέλλον ένας νόμος κατά του καπνίσματος στην Ελλάδα;

«Ας δούμε τα πράγματα στη χώρα σας. Αν ο κόσμος ξέρει ότι θα υπάρχουν ποινές για τους παραβάτες, ο νόμος θα αρχίσει να έχει αποτέλεσμα. Ενας ιδιοκτήτης καταστήματος θα πληρώσει 1.000 ευρώ την πρώτη φορά, 2.000 τη δεύτερη, 3.000 την τρίτη, 4.000 την τέταρτη και στο τέλος θα χάσει την άδειά του. Ομοίως, ο καπνιστής 50 ως 100 ευρώ για την πρώτη, φθάνοντας ως και 1.000 ευρώ. Αυτό δεν είναι λίγο. Δεν ξέρω τι μηχανισμούς ελέγχου έχετε στη χώρα σας και πόσο καλά δουλεύουν, στην Αμερική όμως κάποιοι δήμοι χρεώνουν 500 δολάρια τον χρόνο για την άδεια πώλησης προϊόντων καπνού. Αυτά τα χρήματα πηγαίνουν για την πρόσληψη ελεγκτών που εφαρμόζουν τον νόμο. Ειδικά όταν πρόκειται για πωλήσεις τσιγάρων σε ανηλίκους, είθισται έξω από τα καταστήματα να περιμένει πράκτορας και να τους πιάνει».

Πιστεύετε ότι η βιομηχανία των ΜΜΕ και του κινηματογράφου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας του καπνού;

«Σίγουρα! Για παράδειγμα, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση της προβολής του τσιγάρου στον κινηματογράφο τη δεκαετία του 1990, με τρόπο που φαινόταν ιδιαίτερα “κουλ” στα παιδιά. Ετσι, δημιουργήθηκε ένας σύλλογος που έθεσε στόχο να προσπαθήσει να πείσει τους παραγωγούς να αλλάξουν στάση. Οι συνάδελφοί μου άσκησαν σφοδρότατη κριτική και μεγάλη πίεση στο Χόλιγουντ και μάλιστα πήραν δάνειο 12 εκατ. δολαρίων για να το πετύχουν. Πίσω από αυτό κρυβόταν ο Σταν Γκλανς, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Εγώ διάλεξα μια διαφορετική προσέγγιση: Αντί να επιτεθώ στη βιομηχανία του κινηματογράφου, η ιδέα μου ήταν να συμμαχήσω μαζί της, με στόχο να οικοδομήσουμε από κοινού μια συνεργασία, μέσω της οποίας μια ομάδα – την οποία αποκαλώ “Hollywood for Teens” – θα βάλει αντικαπνιστικές διαφημίσεις μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η βιομηχανία του σινεμά πρέπει να το υποστηρίξει αυτό και να αναλάβει το οικονομικό κόστος. Και όχι μόνο γ ια το κάπνισμα αλλά και για τη βία και τα ναρκωτικά. Την παρουσίαση θα πρέπει να κάνουν διάσημοι ηθοποιοί, πριν από την έναρξη του φιλμ, και το Χόλιγουντ πρέπει να πληρώσει για αυτό. Αυτή είναι η ιδέα μου και νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό. Από την άλλη, εγώ δεν ασκώ κριτική στο περιεχόμενο των ταινιών – ο Σταν Γκλανς θα μπορούσε να το κάνει αυτό».

Τελικά μήπως ήρθε η ώρα να το κόψουμε;

«Σκέψου το κάπως έτσι: ο αντικαπνιστικός νόμος θα γίνει ισχυρότερος. Είμαι σίγουρος ότι στην αρχή οι Ελληνες θα ξεσηκωθούν κατά του νόμου, γιατί δεν αρέσει σε κανέναν να του λένε τι θα κάνει. Αν όμως δεν είσαι καπνιστής και βρίσκεσαι σε ένα εστιατόριο – και το παθητικό κάπνισμα είναι και αυτό εκεί – τότε πάλι σου λένε ακριβώς τι να κάνεις: ενάντια στη θέλησή σου και δίχως να το επιδιώκεις, καπνίζεις. Αν δεν σου αρέσει να σου λένε τι να κάνεις και είσαι μη καπνιστής, θα υποστηρίξεις αυτόν τον νόμο. Είμαι σίγουρος ότι ως το 2010 θα δούμε τους Ελληνες να τους αρέσει να παίρνουν το δείπνο τους σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό. Επιτέλους, θα μπορούν να έχουν ένα γεύμα χωρίς καπνό ή, έστω, με λιγότερο. Πιστεύω ότι ως τα επόμενα πέντε χρόνια θα δούμε τα εστιατόρια να μην επιτρέπουν το κάπνισμα σε ποσοστό 100%. Αυτός ο νόμος έρχεται και σύντομα θα γίνει δημοφιλής. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα η πλειονότητα των Ελλήνων υποστηρίζει αυτόν τον νόμο. Στην Αμερική, πλέον στα περισσότερα μέρη, πρέπει να επιλέξεις ή να μείνεις με την παρέα σου ή να αφήσεις αυτό που κάνεις για να πας έξω να καπνίσεις. Ολοι θα διαλέξουν να μείνουν με την παρέα τους. Το κάπνισμα δεν είναι κουλ».

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Δρόμοι του Κρασιού

Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, τα μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), για έκτη συνεχή χρονιά προσκαλούν τους φίλους του κρασιού στα οινοποιεία των 8 Δρόμων του Κρασιού για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, δώρα και πολλές εκπλήξεις.

Θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσετε ιδιαίτερα κρασιά, σπάνιες ετικέτες, ξεχασμένες ποικιλίες που έχει αναβιώσει, παλιές σοδειές, φρέσκα κρασιά του τρύγου 2008 και αμπελοοινικά αποστάγματα και να τα αγοράσετε σε ειδικές τιμές.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που η ΕΝΟΑΒΕ έχει καθιερώσει στην Ελλάδα, με στόχο το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει στο οινοτουριστικό δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» να δημιουργήσει ένα γεγονός γύρω από το κρασί που θα φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής του.

πηγή/περισσότερες πληροφορίες : http://www.wineroads.gr/news_in.php?nid=144

Οι «οικολόγοι του Σαββατοκύριακου»

«Oικολόγοι του Σαββατοκύριακου» είμαστε όλοι εμείς που κολλάμε αυτοκόλλητα με υπό εξαφάνιση αρκουδάκια, χελωνάκια και παπάκια στο παρμπρίζ τού 4Χ4 αυτοκινήτου μας και μία φορά τον χρόνο εξορμούμε για την απαραίτητη «οικολογική γυμναστική» με δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς ακτών κτλ.- προτού φυσικά καταλήξουμε στις πατροπαράδοτες τοπικές χασαποταβέρνες. Οι εκδηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, «έχουν τεράστια συμμετοχή», «αφυπνίζουν τους αρμοδίους» και «ευαισθητοποιούν το κοινό». Το μόνο που δεν έχουν είναι αποτελεσματικότητα! Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ν. Μάργαρης εύστοχα παρατήρησε σε πρόσφατο άρθρο του:

«Οι πανεθνικές εκστρατείες δενδροφύτευσης με ό,τι δένδρο βρούμε πρόχειρο,που το φυτεύουμε όπου μας καπνίσει και συγχρόνως περιμένουμε να γίνει δάσος,θυμίζουν παράλογη κωμωδία...». Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε μάθαμε ότι οι Ελληνες είναι οι πρώτοι παγκοσμίως σε περιβαλλοντική ευαισθησία! Αυτό το- αυθαίρετο- συμπέρασμα βγήκε από τη μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε ένα παγκόσμιο χάπενινγκ στο οποίο οι συμμετέχοντες θα κλείσουν τα φώτα των κατοικιών τους για μία ώρα. Με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται ότι θα στείλουν μήνυμα πως «απαιτούνται εδώ και τώρα γενναία μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής». Σε ποιον; Τι βαρύτητα μπορεί να έχει μια κίνηση η οποία δεν δεσμεύει κανέναν και είναι απολύτως ανέξοδη; Οπως οι «τηλεμαραθώνιοι αγάπης» και τα φιλανθρωπικά γκαλά δεν έλυσαν το πρόβλημα του υποσιτισμού στην υποσαχάρια Αφρική, έτσι και αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις δεν είναι παρά ένα αφελές επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

11ο Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια που καταβάλλει για την κάλυψη των αθλητικών αναγκών όλων των κατοίκων και όλων των συλλόγων και φορέων της πόλης μας και όχι μόνο, διοργανώνει στις 15, 16 & 17 Μαΐου 2009 το 11ο Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η προβολή, η ανάπτυξη και η στήριξη της γυμναστικής και της ιδέας των ομαδικών γυμναστικών επιδείξεων.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει γυμναστικές δραστηριότητες που αποκλείουν τελείως τον ανταγωνισμό. Είναι μια γιορτή γυμναστικής για όλους, η οποία ενισχύει τη χαρά της συμμετοχής, της ομαδικής εμπειρίας και τις νέες κινητικές αντιλήψεις.

Το φεστιβάλ έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει όλους τους αθλούμενους απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Για τους παραπάνω λόγους θα είναι τιμή και χαρά μας να σας καλέσουμε στο 11ο Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο της ΧΑΝΘ.

Διεξαγωγή

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 15 Μαΐου 18.00 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν οι μισές ομάδες. Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 16 Μαΐου, την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες ομάδες και το απόγευμα της Κυριακής στις 18.00 οι ομάδες που θα διακριθούν από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή θα συμμετέχουν στο ΓΚΑΛΑ.
Όροι Γυμναστικής

Μπορούν να συμμετέχουν ομάδες με προγράμματα:

* Ασκήσεις εδάφους-ενόργανης γυμναστικής
* Ρυθμικής γυμναστικής με ή χωρίς όργανα σε συνδυασμό ή μεμονωμένα.
* Αεροβικής γυμναστικής.
* Τζαζ γυμναστική
* Τζαζ χορού.
* Φολκλορικού χορού.
* Μοντέρνου χορού.
* Δημιουργικού χορού.

Στο ΣτΕ προσφεύγει δικηγόρος, λόγω άρνησης εισαγωγής του στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη

Στο ΣτΕ προσέφυγε δικηγόρος του Πειραιά, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση της διεύθυνσης Στρατιωτικής Δικαιοσύνης του υπουργείου Αμυνας που δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την πλήρωση κενών θέσεων προέδρων στο δικαστικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή οι γονείς του είναι αλλοδαποί.

Στο διαγωνισμό δεν του επέτρεψαν να συμμετάσχει, καθώς εκείνος έχει μεν ελληνική ιθαγένεια, αλλά και οι δύο γονείς του δεν είναι Έλληνες το γένος αλλά Πακιστανοί.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι η άρνηση συμμετοχής του στο σχετικό διαγωνισμό είναι αντίθετη στη διεθνή σύμβαση για την κατάργηση κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων, το διεθνές σύμφωνο για τα οικονομικά, πολιτικά και μορφωτικά δικαιώματα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής.

Επίσης, η άρνηση είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της ισότητας και στην αρχή της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση, ενώ δεν έχει επαρκή και αναλυτική αιτιολογία.

Ναι στον αντικαπνιστικό νόμο


Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ένα άρθρο-επιχειρηματολογία για τον περιορισμό του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους από το blog "Γκρινιάρης μια ζωή", με θέμα "Ναι στον αντικαπνιστικό νόμο"

http://gkriniaris.blogspot.com/2008/05/blog-post_2465.html

Απορία

Πως λέγεται το όπλο του Μήτσου ;

Μίτσιγκαν (Michigan)

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Αργός Χορός


Έχεις σταματήσει ποτέ να κοιτάξεις τα παιδιά που παίζουν;
Ή να ακούσεις τον ήχο της βροχής που πέφτει στη γη;
Ή να κοιτάξεις την τρελή κούρσα μιας πεταλούδας;
Ή να παρατηρήσεις τον ήλιο που χάνεται μέσα στη νύχτα;
Χαμήλωσε ταχύτητα Μην χορεύεις τόσο γρήγορα
Ο χρόνος είναι λίγος
Η μουσική δεν θα διαρκέσει για πάντα
Περνάς κάθε σου μέρα στα γρήγορα;
Όταν ρωτάς κάποιον “τι κάνεις”
ακούς ποτέ σου την απάντηση;

Στο τέλος της ημέρας
ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου
με χιλιάδες σκέψεις στο μυαλό σου;
Καλά θα κάνεις να κόψεις ταχύτητα.
Μη χορεύεις τόσο γρήγορα.
Ο χρόνος είναι λίγος.
Η μουσική δε θα διαρκέσει για πάντα
Είπες ποτέ στο παιδί σου
«θα το κάνουμε αύριο»
χωρίς να προσέξεις μέσα στη βιασύνη σου
την απογοήτευσή του;
Έχεις χάσει ποτέ σου
έναν καλό φίλο
μόνο και μόνο επειδή δεν έβρισκες το χρόνο
να του τηλεφωνήσεις;

Καλά θα κάνεις να κόψεις ταχύτητα.
Μη χορεύεις τόσο γρήγορα.
Ο χρόνος είναι λίγος.
Η μουσική δε θα διαρκέσει για πάντα.
Όταν αγχώνεσαι και τρέχεις όλη τη μέρα
Είναι σα να έχεις ένα δώρο που δεν το άνοιξες ποτέ…
Και που το πέταξες
Η ζωή δεν είναι μια κούρσα ταχύτητας
Ζήσε χαλαρά.
Άκου τη μουσική.

Το ποιήμα αυτό μου το έστειλε η κόρη μου και γράφτηκε από μια έφηβη που πάσχει από καρκίνο.
Υπάρχει μια παρουσίαση που αν τη στήλεις σε φίλους το κοριτσάκι θα πάρει χρήματα για τη θεραπεία της. Εύχομαι να είναι έτσι. Για τη λήψη της παρουσίασης πίεσε εδώ.

JAMES - Για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη

Oι James, από τα πλέον αγαπητά συγκροτήματα του ελληνικού κοινού, θα βρεθούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου, για μια και μοναδική εμφάνιση στο θέατρο Γης.

Με τις 2 εμφανίσεις τους στην Αθήνα τα τελευταία 2 χρόνια να συγκεντρώνουν συνολικά πάνω από 25.000 θεατές(!) και τις αποθεωτικές κριτικές να μιλάνε για “το απόλυτο συναυλιακό συναίσθημα”, η πρώτη εμφάνισή των James στην Θεσσαλονίκη αυτό το καλοκαίρι θα είναι αναμφίβολα ένα από τα μουσικά γεγονότα της χρονιάς για την χώρα μας και ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά events που έχουν γίνει στην συμπρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια.

Tomorrow, Getting Away With It (All Messed Up), She's A Star, Sometimes (Lester Piggott), Senorita, Come Home, Say Something, Laid είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια με την σαγηνευτική φωνή του Tim Booth, που έχουν ακουστεί όσο λίγα στο ελληνικό ραδιόφωνο, από τα 80ς ως σήμερα.


Σωκράτης. Ο θεμελιωτής της Ηθικής

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 470 π.χ. Ήταν γιος του λιθουργού Σωφρονίσκου και της μαίας Φαιναρέτης. Πιθανολογείται ότι ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος. Έτσι, αφού πήρε τη συνηθισμένη μόρφωση των παιδιών της εποχής του (ανάγνωση, γραφή, αριθμητική, ποίηση, μουσική, και γυμναστική), σπούδασε φυσική και μαθηματικά. Παντρεύτηκε την Ξανθίππη και απέκτησε τρία παιδιά.

Στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου στρατεύτηκε τρεις φορές, πολεμώντας με αυταπάρνηση. Αφού εγκατέλειψε νωρίς την τέχνη του πατέρα του, ως λιθοξόος στράφηκε στη φιλοσοφική αναζήτηση, έχοντας κάποιο μικρό εισόδημα, που του επέτρεπε να ζει λιτοδίαιτα. Ανέπτυξε την ηθική φιλοσοφία κυρίως κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν ο πόλεμος, σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκυδίδη, συνέβαλε στην αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην κατάπτωση των ηθικών, αξιών της αθηναϊκής κοινωνίας. Δεν έχει σωθεί κανένα γραπτό έργο του Σωκράτη, ούτε ξέρουμε αν έγραψε ποτέ κάποιο έργο. Πληροφορίες γι’ αυτόν ως ιστορικό πρόσωπο βρίσκουμε στα έργα αρκετών σύγχρονων αλλά και κατοπινών συγγραφέων, με σπουδαιότερους τον Ξενοφώντα και τον αγαπημένο του μαθητή Πλάτωνα.

Το αντικείμενο της φιλοσοφίας του Σωκράτη είναι ο άνθρωπος στις σχέσεις με τους συνάνθρωπους του, τους Θεούς και το κράτος. Το ίδιο αντικείμενο διδασκαλίας έχουν οι Σοφιστές, η κίνηση των οποίων εκδηλώνεται νωρίτερα, στο διάστημα της πενηνταετίας, ανάμεσα στους περσικούς πολέμους και τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Είναι μια νέα μορφή πνευματικής και μορφωτικής δραστηριότητας, η οποία βρίσκει χώρο ελεύθερης ανάπτυξης στην Αθήνα, που διανύει το χρυσό της αιώνα, ως σπουδαίο πολιτικό και πνευματικό κέντρο του ελληνικού πολιτισμού. Εδώ διδάσκουν οι κυριότεροι εκπρόσωποι της κίνησης, όπως ο Γοργίας από τη Σικελία, ο Πρωταγόρας από τη Θράκη, ο Ιππίας, ο Πρόδικος, οι οποίοι δεν είναι Αθηναίοι.

Για πρώτη φορά αμφισβητούνται όλοι οι θεσμοί και οι διατάξεις, από τη νομοθεσία, με πρώτη τη διάκριση ελεύθερων και δούλων, Ελλήνων και βαρβάρων. Χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους, οι σοφιστές διδάσκουν στους μαθητές τους –έναντι συμφωνημένης χρηματικής αμοιβής – το δημόσιο λόγο (πολιτικό και δικαστικό ). Αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κεφάλαιο της αρχαίας φιλοσοφίες.

Είναι το δεύτερο και ενδιάμεσο στάδιο της εξέλιξης της, ως επιστήμης. Το πρώτο στάδιο της φιλοσοφίας ανήκει στους φυσικούς φιλόσοφους της Ιωνίας (Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Ηράκλειτο) οι οποίοι ζητούν να εξηγήσουν το κοσμικό πρόβλημα, να βρουν την αρχή και την ουσία του κόσμου, υποστηρίζοντας θεωρίες που καταρρίπτουν τη μυθολογική ερμηνεία και εισάγουν την ορθολογική ερμηνεία του κόσμου. Όμως από τη φιλοσοφία της φύσης οι σοφιστές θα περάσουν στη φιλοσοφία του πολιτισμού. Θεωρούν ότι οι αξίες των ανθρώπων είναι σχετικές, κατά συνέπεια έννοιες συμβατικές, που το περιεχόμενο τους προσδιορίζεται από κάθε κοινωνία, ανάλογα με την ιστορική στιγμή, στην οποία βρίσκεται.

Τη θεωρία αυτή έρχεται να καταρρίψει ο Σωκράτης, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι γενικές έννοιες, στις οποίες βασίζονται οι αξιολογικές μας κρίσεις είναι πραγματικές. Χρησιμοποιώντας ο άνθρωπος τη λογική του, μπορεί να γνωρίσει τις σταθερές και αναλλοίωτες αρχές, που θα τον οδηγήσουν στην Αρετή, την πραγματική δηλαδή ευδαιμονία της ζωής. Ως δάσκαλος αναζητά την αλήθεια, εφαρμόζοντας την επαγωγική μέθοδο, ενώ με ερωτήσεις κάνει το συνομιλητή του να φτάνει σε γνώσεις που έχει ήδη μέσα του. Η μέθοδος αυτή λέγεται μαιευτική. Χρησιμοποιώντας τον διάλογο, προσποιείται ότι δεν γνωρίζει, αλλά ότι ενδιαφέρεται να μάθει (Σωκρατική ειρωνεία) τι είναι καλό και άσχημο, όσιο και ανόσιο, θάρρος και δειλία.

Χωρίς να αμείβεται χρηματικά, διδάσκει την αυτογνωσία, πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθεί να γνωρίσει τον εαυτό του, εφόσον χρησιμοποιεί το λογικό του. Αναζητεί να βρει την αντικειμενική αλήθεια για να ανακαλύψει πίσω από τα ήθη, που κυριαρχούν στην εποχή του, την ηθικότητα, πίσω από το δίκαιο, που ισχύει, τη δικαιοσύνη και πίσω από τους διάφορους Θεούς, τη θεότητα (στοιχείο μονοθεϊσμού). Έτσι ανοίγει το δρόμο για να θεμελιωθεί αργότερα η ηθική ως επιστήμη με κορυφαίους εκφραστές τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, που μας οδηγούν στο τρίτο στάδιο της αρχαίας φιλοσοφίας, την ηθική φιλοσοφία.

Ωστόσο ο Σωκράτης κατηγορήθηκε για ασέβεια, ότι είναι άθεος και διαφθείρει τους νέους. Κατά την απολογία του στο δικαστήριο – 399 π. χ. – έμεινε συνεπής στην ιδεολογία του, λέγοντας ότι δεν καταδικάστηκε, επειδή είναι άπειρος στη ρητορική, αλλά από ηθική επιλογή. Ο ηρωικός του θάνατος, αν και σε προχωρημένη ηλικία, συνεχίζει να διδάσκει τα ανώτερα ιδανικά του, όπως είναι η δικαιοσύνη, η θεόπνευστη ποίηση, η γενναιότητα και η εξυπνάδα που χαρακτηρίζει το λογικό άνθρωπο.

Ένας από τους μεγάλους Έλληνες όλων των εποχών. Ίσως ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ.

πηγή : http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=226491

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου (???)

Διαβάζω στο site της Καθημερινής :

"Κατώ από τα 58 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου"

Εχθές έβαλα βενζίνη με 0,915€/lit. Αν δεν με απατά η μνήμη μου τον περασμένο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη η τιμή ήταν 1,1οο€/lit όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει τα 150 δολάρια.

Με τη λίγη αριθμητική που έμαθα στο Δημοτικό (δεν χρειάζονται Μαθηματικά) η τιμή θα έπρεπε να είναι τώρα περίπου 0,400€/lit αφού το βαρέλι είναι στα 58 δολάρια.

Βγάζω ένα αυθαίρετο συμπέρασμα ότι πληρώνω διπλάσια τιμή. Κάποιος με κοροϊδεύει ή εγώ τον έπιανα "Κώτσο" πέρσι το Φθινόπωρο.


Θα με συγχωρέσετε αλλά οι αριθμητικές μου πράξεις είναι στο περίπου και δεν αποτελούν οικονομική μελέτη.


Κυριακή 10 Μαΐου 2009

«Τρύπες» στο μυαλό από τσιγάρα και αλκοόλ


Φωτογραφικά ντοκουμέντα «καταστροφής» του εγκεφάλου λόγω καταχρήσεων προσκομίζει αμερικανός ερευνήτης!

Τι κάνουμε στον εγκέφαλό μας αν «του δίνουμε και καταλαβαίνει» από καφέ, αλκοόλ και κάπνισμα; Ούτε λίγο ούτε πολύ του «ανοίγουμε τρύπες», μας λέει ο καθηγητής Ντάνιελ Τζ. Έιμεν.

Ο νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και διευθυντής των κλινικών Έιμεν «φωτογράφισε» τον εγκέφαλο μετά από μακροπρόθεσμη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, κάνναβης και καπνού.

Συγκρίνοντας μάλιστα τις τρομακτικές φωτογραφίες με την εικόνα ενός υγιούς εγκεφάλου , ο ερευνητής διαπίστωσε ότι οι «τρύπες» που δημιουργούνται στον εγκέφαλο από τη συχνή χρήση των παραπάνω ουσιών μοιάζουν πολύ με εκείνες που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ.

Τα τελευταία 15 χρόνια, με τη βοήθεια τομογραφιών εκπομπής απλού φωτονίου (SPECT), ο καθηγητής μελετά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα.

Παρατήρησε, λοιπόν, ότι πολλές φορές τα προβλήματα αυτά δεν οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια, αλλά σε βιολογικά. Κάποιες περιοχές, μάλιστα, υπολειτουργούν ή είναι υπερδραστήριες.

Αυτές οι δυσλειτουργίες, όπως εκτιμά ο ειδικός, μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση διάφορων ουσιών, οι οποίες επηρεάζουν τη φυσιολογική αιμάτωση του εγκεφάλου. Κάτι τέτοιο περιορίζει τη δραστηριότητα ορισμένων περιοχών του, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συμπεριφορά του ασθενούς.

πηγή/πλήρες άρθρο : http://www.vita.gr/html/ent/090/ent.9090.asp

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Από τον Ιούλιο οι πολίτες αποκτούν AMKA


Από τον Ιούλιο του 2009, υποχρεωτικά, οι πολίτες της χώρας θα έχουν τον δικό τους μοναδικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης. Ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) αντικαθιστά τον Αριθμό Μητρώου (ΑΜ) που μέχρι σήμερα χορηγούν οι ασφαλιστικοί φορείς στους ασφαλιζόμενους και στους συνταξιούχους.

Με τον ΑΜΚΑ θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι σε όλες τις συναλλαγές που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση, όπως στην έναρξη απασχόλησης και ασφάλισης, στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, στην έκδοση ή ανανέωση βιβλιαρίου ασθένειας, στην καταβολή σύνταξης ή οποιωνδήποτε παροχών, επιδομάτων και βοηθημάτων.

Tο υπουργείο Απασχόλησης ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια για την ενημέρωση του πολίτη για τον νέο αριθμό. Η καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτική, ραδιοφωνική και έντυπη επικοινωνία, καθώς και διανομή εντύπων σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο ΑΜΚΑ θα αποδίδεται στους πολίτες από τα ΚΕΠ όλης της χώρας, καθώς και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Απασχόλησης στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 11131 (χωρίς χρέωση), αλλά και από το διαδίκτυο στη διεύθυνση www.amka.gr

Μετά την απόδοση του ΑΜΚΑ, κάθε πολίτης θα παραλάβει και την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης. Μέχρι σήμερα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΑΕ (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), ως αρμόδιος φορέας, έχει αποδώσει μηχανογραφικά ΑΜΚΑ σε περίπου 7.000.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους και έχει αποστείλει 2.000.000 Κάρτες Κοινωνικής Ασφάλισης σε δικαιούχους.

Έχω ΑΜΚΑ; πιέστε εδώ για έλεγχο

πηγή : http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=105684&nt=108&lang=1

Η Γιορτή της Μητέρας

Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Η Γιορτή της μητέρας βέβαια έχει χάσει, όπως και όλες οι γιορτές, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Βλέπετε πρώτοι οι Αμερικάνοι, χωρίς να υστερούμε οι υπόλοιποι, ανακάλυψαν ότι παρ' όλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η μητέρα σαν έννοια, ήταν παρόλα αυτά μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει κανείς την αγάπη του για την δική του μητέρα. Γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς εκτός από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.

πηγή : http://www.valentine.gr/mothersday_gr.php

Κάτι δεν πάει καλά με τον...ήλιο!

Μυστήριο αποτελεί για τους επιστήμονες η παντελής απουσία ηλιακών κηλίδων από την επιφάνεια του Ήλιου και το φαινόμενο αυτό πυροδοτεί διάφορες επιστημονικές ανησυχίες για το τι μπορεί να σημαίνει και ποιες επιπτώσεις (αρνητικές ή θετικές) μπορεί να έχει μελλοντικά, ιδίως σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Η εμφάνιση και εξαφάνιση των κηλίδων ακολουθεί ένα πρότυπο ορισμένων ετών διαχρονικά, όμως αυτή τη φορά η απουσία των κηλίδων έχει ξεφύγει από αυτό το πρότυπο και έχει διαρκέσει περισσότερο από άλλες φορές. Μάλιστα ο Ήλιος δεν δείχνει σημάδια ότι σύντομα οι κηλίδες του θα επανεμφανιστούν. Κανένας εν ζωή επιστήμονας δεν έχει δει ποτέ τον Ηλιο να συμπεριφέρεται έτσι.

Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι μέχρι σήμερα οι κηλίδες θα είχαν ξανακάνει την περιοδική τους εμφάνιση, αλλά έχουν διαψευστεί; Η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ παρατηρηθεί εδώ και ένα αιώνα.

Σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο βρίσκεται ένα άλλο φαινόμενο, οι ηλιακοί άνεμοι, οι οποίοι αποτελούνται από τα ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων που ο ήλιος στέλνει στο διάστημα και προς τη Γη. Μέσα σε όλα αυτά, έχει επίσης παρατηρηθεί ότι ο μαγνητικός άξονας του ήλιου έχει αποκτήσει ασυνήθιστη κλίση.

Ορισμένοι επιστήμονες άρχισαν πλέον να προωθούν την θεωρία ότι ο ήλιος έχει περισσότερη σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή από ό,τι νομίζαμε ως τώρα, σύμφωνα με την Independent.

Ο ήλιος είναι η κατ' εξοχήν δύναμη που επηρεάζει το κλίμα του πλανήτη μας, την κατάσταση της ατμόσφαιρας, τα ρεύματα των ωκεανών κ.α. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί τελικά να μετριασθεί εξαιτίας της "ησυχίας" του ήλιου.

Ο κύκλος των ηλιακών κηλίδων (σκούρων, ψυχρότερων περιοχών στην επιφάνεια του άστρου μας) είναι περίπου 11ετής και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1843. Έχει παρατηρηθεί ότι ανάλογα με το αν οι κηλίδες μεγαλώνουν ή μικραίνουν, το κλίμα της Γης γίνεται θερμότερο ή ψυχρότερο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κατά τα τελευταία 12.000 χρόνια, υπήρξαν 27 μεγάλα "ναδίρ" και 19 μεγάλα "ζενίθ" των ηλιακών κηλίδων, δηλαδή εποχές είτε ιδιαίτερα κρύες είτε ιδιαίτερα θερμές.

Στον 20ό αιώνα ο ήλιος ήταν ιδιαίτερα ενεργός στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄80. Ο ήλιος έγινε αυξανόμενα ενεργός την ίδια περίπου εποχή που η Γη άρχισε να θερμαίνεται περισσότερο, όμως μέχρι τώρα γενικά οι επιστήμονες απέδιδαν μικρή μόνο επίδραση στον ήλιο (γύρω στο 10-20% σύμφωνα με τα υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα) - μια άποψη που ίσως στο μέλλον αλλάξει.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί στον 21ό αιώνα, είναι ότι αφού ο ήλιος άρχισε να έχει πια μειωμένη δραστηριότητα, η αύξηση στη θερμοκρασία της Γης άρχισε επίσης να μειώνεται. Αν και στη διάρκεια του 11ετούς κύκλου των κηλίδων, η ενεργειακή παραγωγή του ήλιου μεταβάλλεται μόλις κατά 0,1% σε απόλυτα νούμερα αυτή η μεταβολή είναι τεράστια και αναλογεί σε 1,3 βατ ενέργειας ανά τετραγωνικό μίλι στην επιφάνεια του πλανήτη μας, ποσότητα που, σύμφωνα με νέες θεωρίες, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το κλίμα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=3356766

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Αφιέρωμα στον καπνιστή

Βρήκα ένα ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ άρθρο-ψυχανάλυση για τους καπνιστές από την κυρία . Παραθέτω μόνο τον πρόλογο του άρθρου και σας παραπέμπω στο blog για να το διαβάσετε. Θα βρείτε τον εαυτό σας, τον φίλο σας, τον συνάδελφο σας, τον συγγενή σας. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο. Συγχαρητήρια στην κυρία Μαρία Σεφέρου.

Ο καπνιστής είναι ένας συμπαθέστατος τύπος συνανθρώπου μας με μεγάλη ανασφάλεια και πολλούς καημούς, πραγματικούς ή φανταστικούς. Στο τσιγάρο λέει ότι βρίσκει παρηγοριά και συντροφιά διότι κανείς δεν τον καταλαβαίνει όπως αυτό! Έχει αποδώσει σ' ένα άψυχο πράγμα ιδιότητες ψυχολόγου και εραστή/ερωμένης... Συχνά θα τον/την δεις στην τηλεόραση και σε δημόσιους χώρους ν' απαγγέλλει κατηγορίες και αφορισμούς προς πάσα κατεύθυνση, διότι επιθυμεί διακαώς να φτιάξει την κοινωνία. Το μόνο που δεν αποπειράται να βελτιώσει είναι ο ίδιος ο εαυτός του. Και επειδή ο εγωισμός του είναι μεγάλος, σε όσους του λένε να κόψει το τσιγάρο διότι του φθείρει την υγεία, απαντούν, «Δε θέλω να το κόψω, αν ήθελα θα μπορούσα να το κάνω.»

πηγή/πλήρες άρθρο : http://seferou.blogspot.com/2009/05/blog-post_08.html

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Σπίτι που φιλοξενεί φτωχά παιδιά


Την εποχή αυτή που αλλάζουμε τα ρούχα μας από χειμωνιάτικα σε καλοκαιρινά θα διαπιστώσουμε ότι τα "καϊνάρια" μας μεγάλωσαν και τα ρούχα τους δεν τους κάνουν.

Yπάρχει μία λύση για να μην πετάμε τίποτα από τα ρουχαλάκια και παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πια τα παιδιά μας και που είναι φυσικά σε καλή κατάσταση. "Τα παιδιά του Δρόμου" είναι ένα σπίτι που φιλοξενεί και"χρηματοδοτεί" φτωχά παιδιά και οικογένειες απ' όλο τον κόσμο που "δεν έχουν στον ήλιο μοίρα". Αφορά παιδιά που είτε είναι ορφανά, είτε οι οικογένειές τους είναι πολύ φτωχές.

Δέχονται τα πάντα σε καλή κατάσταση (ρούχα, παιχνίδια, μικροέπιπλα, καρότσια, κλπ) για ηλικίες που αφορούν ακόμη και βρέφη.

Γι' αυτό το λόγο, εάν θέλεις, μπορείς να συμβάλλεις κι εσύ βοηθώντας αυτά τα παιδάκια δίνοντάς τους λίγη χαρά.

"Τα παιδιά του δρόμου"
  • βρίσκονταιστη διεύθυνση: Αρίστωνος 6-8 και γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165 Μεταξουργείο, Κολωνός.
  • Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός : κα Μυρτώ Λαιμού Τηλέφωνο : 210.5239.402 και 210.5221.149
  • Ώρες : 11.00 - 18.00 καθημερινά.

Αν δεν έχεις κάτι να προσφέρεις, μπορείς απλά να ενημερώσεις τους φίλους και γνωστούς σου.


Tennis για πρώτη φορά

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκα σε ένα γήπεδο tennis μια ο καιρός ήταν καλός και πήγα για να το "παίξω" Federer. Τα πήγα καλά. Κέρδισα μάλιστα το ένα set που παίξαμε στο tie break με 7-5. Αυτά όμως δεν τα γράφω για σας δείξω ότι μπορώ να χτυπήσω το μπαλάκι με τα ρακέτα, αλλά να σας περιγράψω ένα περιστατικό που έζησα εκεί.

Δύο κοπέλες έφτασαν με μεγάλη περιφάνεια για τις καινούργιες τους ρεκέτες, τα φιρμάτα παπούτσια και τα επώνυμα αθλητικά ρούχα. Μετά τα διαδικαστικά της πληρωμής και της άψογης προθέρμανσης, έβγαλαν τις ρακέτες τους και τα μπαλάκια και ξεκίνησαν να παίζουν. Ουπς !!! Ένα μεγάλο λάθος όμως άλλαξε την ατμόσφαιρα χαράς. Δεν έβγαλαν το χαρτόνι προστασίας από τις ρακέτες. Θα έλεγα όμως ότι ήταν πολύ χαρούμενες που επιτέλους χτυπούσαν το μπαλάκι. Πλησίασα με τρόπο και τις είπα ότι θα έπρεπε να βγάλουν το κάλυμα. Το έκαναν αμέσως, με ευχαρίστησαν και συνέχισαν να χτυπούν το μπαλάκι, να τρέχουν, να γελάνε και να το διασκεδάζουν. Μετά από μια ώρα δράσης, τρεξίματος κυνηγώντας τα μπαλάκιακαι γέλιου οι κοπέλες μάζεψαν τα πράγματά τους, διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να κάνουν μαθήματα tennis και έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σύντομα.
Κατά τη γνώμη μου, σημειώνοντας ότι δεν είμαι ειδικός, μετά από δέκα φορές που θα παίξουν, δείχνοντας τον ίδιο ζήλο, θα μπορούν να καμαρώνουν ότι ξέρουν tennis.