Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΗΓΕΤΗΣ


Μόλις πάψεις να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου,
είσαι δυνατός.


Μόλις αντιμετωπίσεις το άγνωστο χωρίς φόβο,
είσαι αρχηγός.


Κι όταν γυρίσεις πίσω για να στηρίξεις τους άλλους,

είσαι ΗΓΕΤΗΣ.


από παλιά διαφήμηση

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Έκθεση για το κιτς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η κακογουστιά σε έκθεση !!

Το κιτς γίνεται και αντικείμενο έκθεσης με τίτλο "Greatest Kitsch 2009" που διοργανώνεται από τα Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το δωρεάν διανεμόμενο περιοδικό «Παράλλαξη».

Μετά από ένα φωτογραφικό διαγωνισμό του περιοδικού «Παράλλαξη» με τον οποίο καλούσε τους αναγνώστες του να φωτογραφίσουν ό,τι πληγώνει την αισθητική τους, οι καλλιτέχνες-κοινό με έργα τους τις εικόνες - ντοκουμέντα αποτύπωσαν με τη φωτογραφική τους μηχανή την κακογουστιά.

Περισσότεροι από 250 «ερασιτέχνες» φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, αλλά οι 110 καλύτερες εικόνες μαζί με 100 και πλέον αντικείμενα από τις συλλογές κιτς των Χρήστου Καλού και Κλειούς Τανταλίδου, μεταφέρουν αυτό τον εξωφρενικό και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό καθρέφτη της ελληνικής πραγματικότητας.

Η έκθεση ξεκίνησε τη Μ.Τετάρτη στην Αποθήκη Β1 και θα διαρκέσει ώς τις 10 Μαΐου. Τα έργα φέρουν αριθμούς, ώστε το κοινό να ψηφίσει τις πέντε πιο εξωφρενικές εικόνες.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η δεκαετία του '80 "δεν παίζεται" στο θέμα αυτό.


περισσότερα : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1005091

Εντικαπνιστική Εκστρατεία Υπουργείου Υγείας

Επιτέλους !!

Ξαφνικά το βράδυ της Τρίτης 28/4 διαπίστωσα ότι άρχισε επίσημα η συζήτηση στην Ελληνική τηλεόραση η συζήτηση για την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους Δημόσιους χώρους (εκπομπή PRESS-NET και δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-1). Η ευχάριστη έκπληξη συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα Τετάρτη 29/4 όταν είδα τις εφημερίδες που είχαν κυκλοφορήσει. Σε τουλάχιστον τέσσερις εφημερίδες στο πρωτοσέλιδό τους έκαναν αναφορά για την εφαρμογή της νομοθεσίας από 1/7. Το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε αντικαπνιστική εκστρατεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Θα πρότεινα να αναδυκνύουμε ξανά και ξανά το θέμα αυτό στον περίγυρό μας. Στη δουλειά μας, στους φίλους μας, στις παρέες μας, στο profile μας στο facebook και ο κατάλογος μπορεί να εμπλουτιστεί με φαντασία από τον καθέναν. Ας μη συζητάμε για εφαρμογές νομοθεσίας. Ας συζητάμε για το δικαίωμα στον πολιτισμό.

Έχω την άποψη ότι η Ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί και να αγκαλιάσει το δικαίωμα στον πολιτισμό.

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Special Olympics - Αθήνα 2011

Τα Special Olympics είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που προσφέρει σε άτομα με διανοητική αναπηρία την ευκαιρία να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους. Τα Special Olympics είναι ένας παγκόσμιος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα σε άτομα με διανοητική αναπηρία, δια μέσου της προπόνησης και συμμετοχής σε Αγώνες, να αναπτυχθούν σωματικά, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ενταχθούν στις καθημερινές δραστηριότητες του κοινωνικού μας περίγυρου. Τα Special Olympics ιδρύθηκαν το 1968 από την Eunice Kennedy-Shriver, αδελφή του Προέδρου John F. Kennedy. Σήμερα συμμετέχουν στα προγράμματά τους 2,25 εκατομμύρια αθλητές από 185 χώρες. Σήμερα τα Special Olympics είναι το μεγαλύτερο αθλητικό πρόγραμμα στον κόσμο στον χώρο της διανοητικής αναπηρίας. Είναι ένα αληθινά παγκόσμιο κίνημα, με περισσότερους από 550.000 αθλητές στις Η.Π.Α., 500.000 στην Ευρώπη, 500.000 στην Κίνα, 210.000 στην Ινδία, ενώ στην Ελλάδα οι αθλητές ξεπερνούν τον αριθμό των 11.000.

Oι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics θα πραγματοποιηθούν το 2011 στην Αθήνα από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου.

Το 2004 η Ελλάδα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς και Παραoλυμπιακούς Αγώνες. Τώρα, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Παγκoσμίων Αγώνων Special Olympics το 2011, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες που θα έχει φιλοξενήσει όλο το εύρος μεγάλων Αγωνιστικών Συναντήσεων πολλαπλών αθλημάτων. Μαζί με τους 7.500 αθλητές οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics της Αθήνας του 2011 αναμένεται να φιλοξενήσουν 2.500 προπονητές, 3.000 κριτές και διαιτητές, 25.000 εθελοντές, 30.000 μέλη οικογενειών των αθλητών και χιλιάδες θεατές και δημοσιογράφους από κάθε γωνιά της Υφηλίου.

Γίνε και ΕΣΥ εθελοντής/εθελόντρια

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 επιδιώκει να παρέχει στα χιλιάδες άτομα που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία αλλά και της διαφορετικότητας.

Στόχος του Προγράμματος Εθελοντισμού των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 είναι η δημιουργία ομάδας 25.000 εμπνευσμένων εθελοντών που θα συμβάλουν μέσα από τις θέσεις που θα αναλάβουν, στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους αθλητές και σε όλους τους συμμετέχοντες της διοργάνωσης.

official site : http://www.athens2011.org

Αίτηση συμμετοχής για Εθελοντής/Εθελόντρια



Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Νέα πρότυπα οργάνωσης εργασίας

Στα πλαίσα οργάνωσης της εργασίας η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο περιοδικό που εκδίδει δημοσίευσε τον παραπάνω πίνακα για τις αλλαγές στην εργασία που οφείλονται στις νέες τεχνολογίες.

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Αντίδραση Αγκυρας για μήνυμα Ομπάμα για σφαγές Αρμενίων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι διαφωνεί με τμήματα της δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τους μαζικούς φόνους Αρμενίων το 1915, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτα» ορισμένα σημεία της.

«Υπάρχουν σημεία με τα οποία διαφωνώ. Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι και Μουσουλμάνοι πέθαναν επίσης το 1915. Πρέπει να συμμεριζόμαστε τον πόνο όλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, για το ετήσιο μήνυμα των ΗΠΑ για τις σφαγές των Αρμενίων το 1915, το οποίο συντάχθηκε φέτος από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


πηγή & πλήρες άρθρο : http://www.flash.gr/page.ashx?pid=9&aid=295579&cid=8


Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Προστασία ανηλίκων από τον καπνό


Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις

Ν.3730/2008 (ΦΕΚ A 262/22.12.2008)

Τον Δεκέμβριο του 2008 ψηφίστηκε ο νόμος για την απογόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Α 262/23-12-2008.

Η έναρξη εφαρμογής του μέτρου ορίζεται στις 1 Ιουλίου 2009.

Στις εφαρμογές κοινωνικής δυκτίωσης έχουν δημιουργηθεί πολλά groups με στόχο την αλληλουποστήριξη των μελών και συντονισμό τους για το "πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς παραθυράκια".

Σε συζητήσεις που έθιξα το θέμα πήρα πολλές φορές την απάντηση "Ελλάδα είμαστε. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ". Εγώ θα έλεγα Ελλαδιστάν. Αλλά μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε; Θα δούμε επιτέλους και εμείς στην Ελλάδα να εφαρμόζεται ένας νόμος; Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας οι μη καπνιστές; Μπορούμε να δώσουμε το δικαίωμα και το χώρο σε όσους είναι καπνιστές να συνεχίσουν το δρόμο προς την καταστροφή;

Ας μου επιτραπεί να αναρωτηθώ : "Γιατί όταν οι Έλληνες πηγαίνουν στο εξωτερικό αμέσως προσαρμόζονται και ακολουθούν τους κανόνες της απαγόρευσης του καπνίσματος ;" "Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που εκθεάζουν τη ζωή στην Ευρώπη, υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα;"

Αν και είμαστε τρεις μήνες σχεδόν πριν την εφαρμογή του νόμου, δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία από τις επιχειρήσεις για την προσαρμογή τους στα μέτρα προστασίας των μη καπνιζόντων. Δεν υπάρχει καμιά δημόσια συζήτηση για το θέμα. Μήπως και αυτό το ζήτημα το παραπέμψουν στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης; Ε-Λ-Ε-Ο-Σ. Ας ξυπνήσουμε. Καπνιστές και Μη. Όλοι έχουμε δικαιώματα. Οι Μη Καπνιστές έχουν το δικαίωμα σε ένα καθαρό αέρα, οι Καπνιστές στο δικαίωμα της αυτοέκθεσης σε κίνδυνο. Ας βοηθήσει ο ένας τον άλλο. Στο κάτω κάτω η νομοθετική ρύθμιση δεν απαγορεύει τους καπνιστές να είναι θεριακλήδες. Απλά τους καθορίζει που θα ντουμανιάζουν.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Η έρευνα της Καπα Research είναι αποκαλυπτική. Αξίζει να τη διαβάσετε.

Ν.3730/2008 (ΦΕΚ Α 262/22.12.2008)

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα 2008-2012

Απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους & εφαρμογή χωρίς παραθυράκια! (facebook group)

Έρευνα της "καπα research" για το κάπνισμα

Η "μάχη" της κυτταρίτιδας και των κοιλιακών

Έφτασε η Κυριακή του Θωμά και μαζί της ξεκινάει η "μάχη" για την κυτταρίτιδα και τους κοιλιακούς.

Μετά την κραιπάλη και τη ραστώνη του χειμώνα, με τελειωτικό χτύπημα την κρεατοφαγία και οινοποσία της Ανάστασης, έφτασε η ώρα να δοκιμάσουμε τα καλοκαιρινά ρούχα. Τα περισσότερα μοιάζουν να είναι των μικρών μας αδελφών. Κάτι η φούστα που δεν μπαίνει, κάτι το παντελόνι που δεν κουμπώνει, κάτι η ζώνη που άλλαξε τρύπα στο κούμπωμα μας θυμίζουν με τραγικό τρόπο το καλοκαίρι.

Παναγιά μου !!!!!!

Πως θα βγω στην παραλία; Πως θα φορέσω το μαγιό; Πως θα κυ-κλο-φο-ρή-σω;;;; Ουφ !!! Ευτυχώς υπάρχουν και τα γυμναστήρια. Στις επόμενες μέρες τα γυμναστήρια θα γεμίσουν με αγχωμένα κορμιά που θα θέλουν να χάσουν κιλά. Να χάσουν την κυτταρίτιδα. Να κάνουν φέτες τους κοιλιακούς. Θα ζυγίζονται πέντε φορές την ημέρα και θα ιδρώνουν ελπίζοντας να μπει το τζιν και το περσυνό μαγιό. Τα γυμναστήρια θέλουν τέτοιους πελάτες. Είναι αρπαχτές για αυτούς. "Σολωμό" τους ονομάζουν.

Μάλλον όμως θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να βάλουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας. Μόνο έτσι δεν θα έχουμε το άγχος της παραλίας. Μόνον έτσι θα συμφιλιωθούμε με το σώμα μας.

ΝΑΙ στην άσκηση
ΝΑΙ στη σωστή διατροφή
ΟΧΙ στις υπερβολές της τελευταίας στιγμής.


Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον

Richard Bach

Άνθρωποι που ακολουθούν τους δικούς τους
νόμους όταν ξέρουν πως έχουν δίκιο...

Άνθρωποι που αντλούν ιδιαίτερη χαρά από
αυτό που κάνουν πολύ καλά (ακόμα και αν είναι
μόνο για τον εαυτό του)...

Άνθρωποι που ξέρουν ότι υπάρχει στη ζωή κάτι
παραπάνω απ' ό,τι μπορεί να δει το μάτι...

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα συμπορευτούν με
τον Γλάρο Ιωνάθαν από την αρχή μέχρι το τέλος.

Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86



ΝΑΙ !!!!! η "Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 105" έχει αντικαταστασθεί από αυτή του 1599/86.

Έχουν περάσει 23 χρόνια και δεν δικαιολογείται ΚΑΝΕΝΑΣ (ούτε και η περιπτερού) να τον αναφέρει ως Νόμο 105.

Επειδή αδικώ τους περιπτεράδες, πρέπει να πω ότι πολλοί μου έχουν δώσει τη σωστή δήλωση χωρίς να με διορθώσουν ότι πρόκειται για το Ν.105.

Και για όσους θέλουν την υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική μορφή ας πιέσουν εδώ (pdf, doc)

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Σιδηρόκαστρο. Ένα ιερό κομμάτι της Μακεδονικής γης.

Ένα στολίδι στην Ελληνική παραμεθόριο. Ένα πανοραμικό πανέμορφο, μαγευτικό τοπίο, αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του Ισσάρι (πανύψηλος και απόγκρεμος γρανιτένιος γκρίζος βράχος που δεσπόζει Ανατολικά) και στους τριγύρω λόφους του, που σε όποιο σχεδόν σημείο του κι αν βρίσκεσαι, βλέπεις την υπόλοιπη πόλη. Παλιά αρχαία πόλη που οι πρώτοι κάτοικοι της λεγόταν Σίντιοι και η περιφέρειά της, περιφέρεια Σιντικής.

Το Σιδηρόκαστρο βρίσκεται ΒΔ των Σερρών σε απόσταση 25 χλμ., ανάμεσα στα όρη της Βροντούς και του Αγγίστρου από βορρά και του ποταμού Στρυμόνα από δυτικά.

Οι κάτοικοι του Σιδηροκάστρου είναι ντόπιοι και πρόσφυγες από διάφορα μέρη: Μικρασιάτες, οι Μελενίκιοι που ήρθαν το 1913 από το Μελένικο, Θρακιώτες που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη (Ευρωπαϊκή Τουρκία) το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή, Πόντιοι από τον Πόντο, Βλάχοι και άλλοι από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Το Σιδηρόκαστρο αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου και είναι ο τελευταίος δήμος της Ελλάδας στην έξοδο της χώρας προς τη Βουλγαρία. Έχει πληθυσμό 10.600 (απογραφή του 2001), έκταση 196.554 στρέμματα και περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα του Βαμβακοφύτου (1171 κάτοικοι), Καμαρωτού (575 κάτοικοι), Στρυμονοχωρίου (439 κάτοικοι), Χαροπού (1435 κάτοικοι), Χορτερού (622 κάτοικοι),Θερμοπηγής(194) καθώς και αυτά της Φαιάς Πέτρας(167), Σχιστόλιθου(18) και της Αμπέλας(184).

Η θέση του Σιδηροκάστρου γραφικότατη, συγκινεί τον κάθε επισκέπτη. Ο ποταμός Κρουσοβίτης, παρακλάδι του Στρυμόνα, το χωρίζει σε δύο μέρη που ενώνονται με μαγευτικές γέφυρες (του Καλκάνη, από το όνομα του μηχανικού που την κατασκεύασε, και του Σταυρού, επειδή τα Θεοφάνεια ρίχνεται απ’ αυτήν ο Σταυρός). Επίσης μεγάλη ομορφιά προσδίδουν οι γέφυρες της Μαϊμούδας (ξεροπόταμος) που ενώνουν τις καταπράσινες με γκαζόν και πικροδάφνες όχθες της. Το όνομα του το πήρε από το παλιό του όνομα «Δεμίρ Ισσάρ» που σημαίνει, σιδερένιο κάστρο – Σιδηρόκαστρο – κι αποτελεί τη μια έδρα από τις τέσσερις επαρχίες του νομού Σερρών, της επαρχίας Σιντικής. Βρίσκεται Β.Α. των Σερρών και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων.

Το Σιδηρόκαστρο παρουσιάζει ξεχωριστή φυσική ομορφιά: με το Ισσάρι του, που στην κορυφή του δεσπόζουν τα Βυζαντινά κάστρα (το κάστρο έχει σήραγκα που βγάζει στο κέντρο της πόλης). Τον χωμάτινο λόφο στο κέντρο της πόλης, με τα καταπράσινα πεύκα του και στην κορυφή του το τουριστικό περίπτερο, τα πανοραμικά μοναστήρια του Κηρύκου και Ιουλίττης επάνω στους βράχους. Τον σκαλισμένο μέσα στους βράχους ναό του Αγίου Δημητρίου, περιτριγυρισμένος από πανύψηλες λεύκες, πεύκα και κυπαρίσσια. Παραδίπλα από το ναό του Αγίου Δημητρίου, που είναι επίσης γνωστός και ως ναός της Αγίας Ζώνης γιατί φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ζώνης, και σε μια ολοπράσινη κορυφή του λόφου υπάρχει ο θαυματουργός ναός του Αγίου Νεκταρίου. Στο απέναντι πανοραμικό ύψωμα βρίσκεται ο ναός του Σωτήρα. Μέσα στην πόλη υπάρχουν ωραίες εκκλησίες, πλατείες με πάρκα, καθώς και ένας Βυζαντινός Πύργος στις όχθες του ποταμού Κρουσοβίτη.

Εκτός από τις εσωτερικές ομορφιές έχει και τριγύρω πολλές άλλες παρόμοιες όπως τα υπαίθρια κολυμβητήρια, τους καταρράκτες με τη σπάνια φυσική ομορφιά, τα ιαματικά λουτρά, γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες που προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης. Τέλος η γεωγραφική θέση του δήμου Σιδηροκάστρου, πάνω στον κύριο οδικό άξονα, ο οποίος συνδέει τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτές της Ανατολικής Ευρώπης, τον κάνει να ξεχωρίζει και να έχει πολλά πλεονεκτήματα και ιδίως να προσφέρεται για τη δυνατότητα εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς από τη μια γειτονεύει με τον υγροβιότοπο της Κερκίνης και από την άλλη με τον ορεινό όγκο του Λαϊλιά και του Μπέλες.

Στην ευρύτερη περιοχή του Σιδηροκάστρου υπάρχουν αδρανή, μάρμαρα, λιγνίτης, μαγγάνιο, χαλκός, πυρομορφίτης, σίδηρος, χρωμίτης, δολομίτης, ουράνιο καθώς και γεωθερμικοί πόροι, ενώ όλη η περιοχή είναι πλούσια σε μεταλλεύματα (κυρίως μαγγάνιο, χαλκό και σίδηρο).

Είναι φανερό, πως το Σιδηρόκαστρο είναι μια αξιόλογη τουριστική πόλη, με σπάνιες και μοναδικές ομορφιές που παρουσιάζει όλα τα χρόνια πλούσια οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

http://www.sidirokastro.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=11

Μουστάρδα


Η μουστάρδα παράγεται από σπόρους σιναπιού και είναι γνωστή για την πικάντικη γεύση και για τη χωνευτική της ιδιότητα. Τον 6ο πΧ αιώνα χρησιμοποιούσαν το σινάπι για την θεραπεία των τσιμπιμάτων από τους σκορπιούς. Λέγεται ότι το σινάπι έγινε γνωστό στην Ευρώπη από οτυς Ρωμαίους, που χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του ως καρύκευμα και ως συστατικό φαρμακευτικών σκευασμάτων. Πολύ γρήγορα λατρεύτηκε και απέκτησε φανατικούς θαυμαστές. Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από μουστάρδες καλύπτοντας όλες τις γευστικές προτιμήσεις.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Η Κιβωτός του Κόσμου



Η Κιβωτός μεριμνά για παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας,την Ακαδημία Πλάτωνος. Ιδρύθηκε το 1998 από τον εικοσιεξάχρονο τότε πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με σκοπό να αποτελέσει μια εστία φροντίδας, συμπαράστασης και ελπίδας για το μέλλον των παιδιών αυτών, της άλλης Αθήνας.

Η Κιβωτός συγκεντρώνει σήμερα περίπου 180 παιδιά, από βρέφη έως δεκαοκτώ ετών, σε μια πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινότητα που ανθεί και μεγαλουργεί με την αγάπη του Χριστού.Τα 150 Ελληνόπουλα, μαζί με τα παιδιά από χώρες όπως η Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ουκρανία, Ρωσία, Καζακστάν, Γκάνα, Αφγανιστάν και το Ιράκ,βιώνουν όλα μαζί αρμονικά τη στοργή και την ειρήνη της Κιβωτού που τους ανακουφίζει από τη φτώχεια, την πείνα, τις αρρώστειες , την εξαθλίωση,την εκμετάλλευση και την αγραμματoσύνη.

Εκτός των εθελοντών που φροντίζουν ανιδιοτελώς τις βασικές ανάγκες των παιδιών όπως σίτιση, ένδυση ψυχαγωγία, περίθαλψη,σxολική ένταξη, άλλοι εθελοντές τα διδάσκουν αφιλοκερδώς φροντιστηριακά μαθήματα , άλλοι τους παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση, και όλοι, μαζί με την αγάπη των δωρητών και την αδιάκοπη φροντίδα και προσευχή του πατρός Αντωνίου, συμβάλλουν στην κοινωνική τους ένταξη και καταξίωση.

Πάτερ Αντώνιος

«Από το παράθυρό μου έβλεπα νέα παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση. Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς μπορώ να τα βοηθήσω. Στην αρχή ήταν μια παρέα εφήβων. Πλησίασα και ζήτησα να παίξουμε έναν αγώνα μπάσκετ. Σήμερα στην Κιβωτό έρχονται 187 παιδιά όλων των ηλικιών. Η πόρτα μας γι΄ αυτά θα είναι πάντοτε ανοιχτή».

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Η κοινωνικότητα των κοινωνικών δικτύων

23 Απριλίου


FNAC, Εμπορικό Κέντρο "The Mall" - Μαρούσι


Το θέμα της εκδήλωσης δεν μας είναι καθόλου άγνωστο αφού οι περισσότεροι έχουμε χρησιμοποιήσει το Facebook ή το MySpace ή άλλες ψηφιακές φόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 23/4 στις 18:00 θα έχει θέμα "Πόσο κοινωνικά είναι τα κοινωνικά δίκτυα;" Μετά τις ομιλίες θα υπάρξει καθοδηγούμενη συζήτηση για την αναζήτηση της αλήθειας.


Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Μελένικο - Ο ξεχασμένος τόπος μας


Το πάλαι ποτέ Μελένικο, η πλούσια εμπορική πόλη και το αξιολογότερο κέντρο του ελληνισμού στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας, είναι σήμερα ένα πολύ όμορφο τουριστικό χωριό της Νότιας Βουλγαρίας. Τα πανέμορφα αρχοντικά, χτισμένα με τη ντόπια μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, είναι σήμερα ξενώνες και ταβερνεία που το εσωτερικό τους θυμίζει βαυαρέζικες μπυραρίες. Κι όσο για το ξακουστό κόκκινο κρασί, που το προτιμούσαν ιδιαίτερα οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου, εξακολουθεί να παράγεται, αλλά θα πρέπει να ψάξει πολύ κανείς για να βρει την καλή ποιότητα.

Πολλά άλλαξαν από το 1913, οπότε με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου η ξακουστή πόλη επιδικάσθηκε στη Βουλγαρία. Εκείνο που έμεινε ατόφιο είναι το τοπίο. Η πόλη κρύβεται σε μια εκπάγλου κάλλους βαθιά χαράδρα με ασβεστολιθικά πετρώματα. Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης, οι Έλληνες με θαυμαστή αξιοπρέπεια άφησαν τα αρχοντικά τους, άδειασαν τα κρασοβάγενά τους από το περιλάλητο κρασί που το διατηρούσαν δροσερό στις «τρυπητές», τις υπόγειες στοές κάτω από τα σπίτια τους, πήραν λίγο χώμα στις χούφτες τους και εγκαταστάθηκαν, πρόσφυγες αυτοί οι άρχοντες, στο Σιδηρόκαστρο οι πιο πολλοί, λιγότεροι στις Σέρρες κι ακόμη λιγότεροι στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες πόλεις. Πίσω έμεινε η λαμπρή ιστορία της πόλης με το πρότυπο σύστημα αυτοδιοίκησης (ονομαστό είναι το «Κοινόν του Μελενίκου», με το οποίο καταργούνταν οι κοινωνικές τάξεις και δινόταν η δυνατότητα ανεξαιρέτως «στους εκλεκτούς, στους φρόνιμους και ικανούς από τους πολίτας πάσης τάξεως» να συμμετέχουν ισότιμα στη διοίκηση του «Κοινού»), τα πέντε σχολεία, τις εβδομήντα εκκλησιές και τα εκπληκτικά σπίτια.

πηγή & πλήρες ιστορικό : http://www.meleniko.gr/intro.html

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Μπλόκο ΣτΕ στους ημιυπαίθριους


Στη ιστιοσελίδα http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=3160772&tag=7948 διαβάζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να λάβει απόφαση που θα απαγορεύει οτιδήποτε άλλο πλην της κατεδάφισης για τα αυθαίρετα κτίσματα (και τους ημιυπαίθριους χώρους).

Υπάρχει ελπίδα να μην δικαιωθούν για μια ακόμη φορά οι φοροδιαφυγάδες και οι κλέφτες; Οι καταπατητές και οι παράνομοι;

Μήπως αντί να υπάρξει καταβολή αντιτίμου για την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, θα πρέπει να υπάρξει πρόστιμο και κατεδάφιση;

Θα λειτουργήσει ποτέ η κοινή λογική, ασχέτως με τα νομικά τερτήπια;

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Ευχές για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ


Για τις επόμενες ημέρες το blog θα παραμείνει "σιωπηλό" σεβόμενο τις επιθυμίες της οικογένειας για να περάσουμε πολλές ώρες μαζί, χωρίς τις ενοχλητικές διακοπές από ενασχολήσεις μελών με δικά τους hobbies.

Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και η θυσία του Κυρίου να γεμίσει τις καρδιές μας με ΑΓΑΠΗ για τους συνανθρώπους μας.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Η Συμφωνική του YouTube δίνει την πρώτη της συναυλία

Η Συμφωνική Ορχήστρα του YouTube, που απαρτίζεται από 90 σημαντικούς μουσικούς οι οποίοι επελέγησαν on line μέσα από βίντεο που απέστειλαν στη διαδικτυακή διεύθυνση του You Tube.com πραγματοποίησαν χθες την πρώτη τους συναυλία στη Νέα Υόρκη πριν από την πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση αύριο βράδυ στο Κάρνεγκι Χολ της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Τα μέλη της ορχήστρας επελέγησαν από τον καλλιτεχνικό της σύμβουλο Μάικλ Τάιλσον Τόμας και στο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί περιλαμβάνονται έργα των Γκαμπριέλι, Μπαχ, Μότσαρτ, Μπραμς, Βίγια Λόμπος και Τζον Κέιτζ.

Η ορχήστρα εκτιμάται ότι είναι η πρώτη στον κόσμο που επελέγη στο σύνολο της με on line ακροάσεις. Το σχέδιο για το σχηματισμό της ορχήστρας ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008 και περισσότεροι από 3.000 επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί έστειλαν τα δοκιμαστικά τους. Στην ειδικά διαμορφωμένη για την περίπτωση σελίδα του You Tube κατέφθασαν 14 εκατομμύρια αιτήσεις από όλο τον Κόσμο.

" Ξαφνικά μπορέσαμε να συναντήσουμε ο ένας τον άλλο καθώς προηγουμένως είχαμε δει τα βίντεό μας μέσω του διαδικτύου", δήλωσε η Λούνα Σερενάτα, μέλος της ορχήστρας και συνεχίζει "Είχα την ευκαιρία να συναντήσω θαυμάσιους ανθρώπους. Είναι καταπληκτικό να βρίσκεσαι με αυτούς τους ανθρώπους από κάθε γωνιά του Κόσμου και πόσο να συνδέεσαι μαζί τους μέσα από τη γλώσσα της μουσικής".

πηγή : http://culture.ana-mpa.gr/view0.php?id=6322

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

«Κόκκινη κάρτα» από την ΕΕ στη Βρετανία για το απόρρητο στο Internet

Νομικά μέτρα εναντίον της Βρετανίας, επειδή δεν διαχειρίζεται με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σε θέματα Τηλεπικοινωνιών, Βίβιαν Ρίντινγκ δήλωσε ότι οι νομικές κυρώσεις αφορούν τον τρόπο με τον οποίο οι παροχείς υπηρεσιών Internet στη Βρετανία χρησιμοποίησαν την τεχνολογία Phorm, για να στείλουν στους συνδρομητές τους εξατομικευμένες διαφημίσεις, βάσει πληροφοριών από τις ιστοσελίδες που έχουν επισκεφθεί.

Η Βίβιαν Ρίντινγκ δήλωσε ότι οι χρήστες του Internet στη Βρετανία έχουν εκφράσει πολλάκις παράπονα σχετικά με το πώς εφαρμόζεται στη Βρετανία η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την διασφάλιση του απορρήτου στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την παρεμβολή και την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

«Τεχνολογίες που επιτρέπουν την καταγραφή προτιμήσεων και καταναλωτικών συμπεριφορών στο Internet, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για επιχειρήσεις και καταναλωτές, όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται με τρόπο που να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

«Παρακολουθούμε εδώ και καιρό την υπόθεση χρήσης της τεχνολογίας Phorn και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το απόρρητο των επικοινωνιών στη Βρετανία», τόνισε η Βίβιαν Ρίντινγκ.

Ζήτησε επίσης από τη Βρετανία να αλλάξει την εθνική νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Αν η Βρετανία δεν συμμορφωθεί, η ΕΕ μπορεί να εκδώσει τελική προειδοποίηση πριν οδηγήσει τη Βρετανία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αν μάλιστα η απόφαση δικαιώσει την ΕΕ, το δικαστήριο μπορεί να υποχρεώσει τη Βρετανία να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της.

Πασχαλινά έθιμα

Πρόκειται για τα έθιμα που σχετίζονται με τη θρησκευτική εορτή του Πάσχα. Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη σε λαογραφικές εκδηλώσεις γιορτή των ορθοδόξων χριστιανών. Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή «pasah» που σημαίνει διάβαση. Οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα σε ανάμνηση της απελευθέρωσής τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας, ενώ οι χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή. Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το Πάσχα είναι Λαμπρή, διότι η ημέρα της ανάστασης του Χριστού είναι μέρα ευφρόσυνη.

Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή. Ο εορτασμός της ορίζεται κάθε χρόνο για την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Πληθώρα εθίμων και παραδόσεων αναβιώνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται του Πάσχα (Μεγάλη Εβδομάδα) σε όλες τις περιοχές του ελληνικού χώρου.

Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές κατά παράδοση ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν αβγά με ειδικές βαφές κόκκινου χρώματος. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Παλιότερα συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αβγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να ξορκίζουν το κακό. Σε κάποια χωριά, πάλι, σημάδευαν το κεφάλι και την πλάτη των μικρών αρνιών με την κόκκινη μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο των αβγών. Συνήθιζαν επίσης να φυλάσσουν μία από τις κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης στο εικονοστάσι για να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.

Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί η Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στις εκκλησίες αναπαράσταση της ταφής του Χριστού και το ίδιο απόγευμα η περιφορά του Επιταφίου.
Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινούν οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι της Ανάστασης και οι νοικοκυρές μαγειρεύουν τη μαγειρίτσα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες κρατώντας λευκές λαμπάδες, τις οποίες ανάβουν με το «Άγιο φως», που μοιράζει ο ιερέας. Όταν ο τελευταίος ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» οι πιστοί ανταλλάσσουν ευχές και το λεγόμενο «φιλί της Αγάπης». Με το «Άγιο φως» συνηθίζουν να σταυρώνουν το ανώφλι της εξώπορτας των σπιτιών τρεις φορές για καλή τύχη. Κατόπιν κάθονται γύρω από το γιορτινά στρωμένο τραπέζι για να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά και να γευματίσουν με την παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Το πρωί της Κυριακής σουβλίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας ο οβελίας. Σε άλλες πάλι, το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι, αρνί ή κατσίκι κατά περίπτωση, ψήνεται στο φούρνο. Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα ακολουθεί πλούσιο γεύμα και το γλέντι διαρκεί συνήθως μέχρι αργά το βράδυ.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα γιορτάζονται με ξεχωριστή λαμπρότητα και κατάνυξη.

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Όλη η αλήθεια για τη Βικιπαίδεια

Ντοκυμαντέρ με τίτλο «Η αλήθεια σε αριθμούς» και θέμα τη διάσημη ιστοσελίδα εγκυκλοπαιδικών γνώσεων Wikipedia γυρίζει ο αμερικανός σκηνοθέτης Σκοτ Γκλόσερμαν, αναφέρει Το Βήμα (09.04.2009).

Λέει μάλιστα ότι η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια όπου ο καθένας μπορεί να καταθέσει το άρθρο του κρύβει πράγματα που λίγοι γνωρίζουν.

Η ιστοσελίδα με τις 250 γλώσσες, σχεδόν 41.600 λήμματα στα ελληνικά, περίπου 2,8 εκατομμύρια άρθρα στα αγγλικά και 200 εκατομμύρια επισκέπτες την ημέρα έχει ελεύθερο χαρακτήρα, καθώς όλοι, ανεξαρτήτως του αν είναι ειδικοί ή όχι, μπορούν να καταθέσουν το άρθρο τους.

Αυτό ακριβώς είναι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και την ποιότητα των άρθρων της καθώς δεν λείπουν οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λογοκλοπής αλλά και διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Αν και το πνεύμα της εγκυκλοπαίδειας είναι δημοκρατικό, ανοιχτό και ουδέτερο, το σχέδιο απειλείται, όπως έχει σκοπό να δείξει ο σκηνοθέτης, από τη λογοκρισία ομάδων πίεσης. Εταιρείες, ομάδες, κοινότητες, πολιτικοί και λόμπι χρησιμοποιούν τη Wikipedia για να προβάλουν την εικόνα που θέλουν.

Το ντοκυμαντέρ, που γυρίζεται από το 2007, διέπεται εν μέρει από τις αρχές της δημοφιλούς ιστοσελίδας. Η προβολή του δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

πηγή : http://www.e-paideia.net/News/article.asp?lngEntityID=63088&lngDtrID=102

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 4ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος «Μ. Αλέξανδρος»


Με σύμμαχο τον καιρό, αλλά και τη διάθεση των αθλητών να τρέξουν γρήγορα για να πετύχουν καλές επιδόσεις ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο 4ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος «Μ. Αλέξανδρος». Η κορυφαία διοργάνωση για το θεσμό του μαραθωνίου στη Β. Ελλάδα ξεκίνησε το πρωί από την ιστορική Πέλλα και ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και οι αγώνες υγείας 5 χιλιομέτρων (πήραν μέρος 140 αθλητές με εκκίνηση από την Μοναστηρίου 311) και 10 χιλιομέτρων (πήραν μέρος 220 αθλητές με εκκίνηση από το γήπεδο Αμπελοκήπων).

Την εκκίνηση του κλασικού μαραθωνίου έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος απέδωσε τα εύσημα στους διοργανωτές (ΜΑΣ Τρίτων), αλλά και σε όλους όσους εργάστηκαν για τη διεξαγωγή των αγώνων. «Είναι πολύ σημαντικό να μετέχουν στους συγκεκριμένους αγώνες μεγάλοι αθλητές αναγνωρισμένοι παγκοσμίως. Προσδίδουν κύρος και αίγλη στους αγώνες. Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει γίνει θεσμός και θεωρώ ότι έτσι θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωαννίδης.

Λίγες ώρες μετά, στον τερματισμό, τους αθλητές περίμεναν πλήθος κόσμου, αρκετοί επίσημοι και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, οι οποίοι χειροκρότησαν την προσπάθεια των αθλητών, αλλά κυρίως θαύμασαν την τεχνική του δρόμου που εφάρμοσαν οι Αιθίοπες και οι Κενυάτες αθλητές. Το ίδιο σκηνικό υπήρξε και στις γυναίκες, με τις αθλήτριες από την Αιθιοπία και την Κένυα να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Από τους Έλληνες αθλητές πρώτος τερμάτισε ο Τσιανάκας Απόστολος (Φίλιππο Βέροιας), ενώ από τις Ελληνίδες πρώτευσε η Σασσάλου Ευγενία (ΓΑΣ Χαλαργού).

«Η διαδρομή ήταν πολύ καλή. Ο καιρός θεωρώ ότι βοήθησε τις προσπάθειες των αθλητών. Ο Αιθίοπας και οι Κενυάτες είναι καλοί αθλητές. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από την εμφάνισή μου. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές», τόνισε αμέσως μετά τον τερματισμό ο πρώτος Έλληνας αθλητής, Τσιανάκας Απόστολος για να συμπληρώσει απόλυτα ικανοποιημένη από την επίδοσή της η Σασσάλου Ευγενία. «Είμαι χαρούμενη που τερμάτισα πρώτη Ελληνίδα. Η διαδρομή είναι καλή και θεωρώ ότι ο καιρός βοήθησε. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος».

πηγή : http://www.ert3.gr/

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Tι θα γίνει με τα κτήρια του 19ου αιώνα και τα 11 στρέμματα με τα αιωνόβια δέντρα;

To πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στη συνέχεια του πάρκου Ελευθερίας και δίπλα στο Ναυτικό Νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αρχιτεκτονικά σύνολα της Αθήνας.
Έντεκα στρέμματα με 13 λιθόκτιστα κτήρια του τέλους του 19ου αιώνα και αιωνόβια δέντρα αποτελούν όαση μέσα στην πυκνοδομημένη πόλη. Το μέλλον του μοναδικού αυτού χώρου, που ανήκει στην Εκκλησία, είναι αβέβαιο.

Τα λιθόκτιστα και κεραμοσκεπή κτήρια του παλιού νοσοκομείου αποτελούν ίσως το τελευταίο δείγμα της στρατιωτικής νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα και μια ενιαία και αδιάσπαστη πολεοδομική ενότητα, σπάνια και μοναδική για το κέντρο της Αθήνας.

Το 2004 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων χαρακτήρισε μόνο 3,5 κτήρια ως διατηρητέα μνημεία! Μια απόφαση που ευτυχώς δεν έχει υπογραφεί από κανέναν Υπουργό Πολιτισμού. Η τύχη του πρόκειται πάλι να κριθεί σύντομα στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Σε αντίθεση με παρόμοια κτήρια του Πάρκου Ελευθερίας και του στρατοπέδου στο Πάρκο Γουδή, τα οποία έχουν ανακαινιστεί και χρησιμοποιούνται πλέον ως μουσεία, γλυπτοθήκη ή χώροι εκθέσεων, τα σημαντικά κτήρια του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου καταρρέουν με γοργό ρυθμό καθώς υφίστανται τη φθορά του χρόνου από την αδιαφορία των αρμοδίων.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Οργανισμού Αθήνας για τις χρήσεις γης (ΦΕΚ 80/Δ/4.2.88) προβλέπει για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία χρήση πολιτιστική-εκπαιδευτική, ενώ ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προτείνει την απόδοση τμήματος του περιβάλλοντος χώρου σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου και για τα κτήρια προτείνει τη διατήρησή τους με τις παραπάνω χρήσεις. Άλλωστε, ο χώρος αυτός ως αρχιτεκτονικό σύνολο προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας (Ν. 2039/1992).

Πληροφορίες και Υπογραφές
Η Aστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου MOnuMENTA
δημιούργησε το blog http://savepr401.wordpress.com/ όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για το μοναδικό παλιό ιστορικό νοσοκομείο και να υπογράψετε για τη σωτηρία του.

Πηγή : http://www.in.gr/news/Reviews/imagegallery.asp?lngReviewID=829017&lngChapterID=878636&lngItemID=1000358

Επεισόδιο με πρωταγωνιστή εθνοφρουρό σημειώθηκε στη Λευκωσία

Περίεργο επεισόδιο με πρωταγωνιστή έναν στρατιώτη που υπηρετεί σε φυλάκιο σημειώθηκε στη Λευκωσία. Ο στρατιώτης πέρασε σε μη επανδρωμένο τουρκικό φυλάκιο και αφαίρεσε μία τουρκική σημαία και στρατιωτικές εξαρτήσεις.

Τελικά συνελήφθη από τη Στρατονομία, ενώ το υλικό παρέλαβε η δύναμη του ΟΗΕ.

Μετά το επεισόδιο τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και άρχισαν έρευνες.

Για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος έδωσε οδηγίες για το χειρισμό του θέματος.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση του εθνοφρουρού περίπου 25 άτομα πραγματοποίησαν ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο όπου κρατείται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τέτοιες ενέργειες, που ανατρέπουν την κατάσταση πραγμάτων στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός, γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και για τη ζωή των εθνοφρουρών, και για την περιοχή αλλά και γιατί είναι πηγή για άλλες παρενέργειες.

Πηγή : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1003939&lngDtrID=244

Ανακύκλωση !! Συμμετέχω ; Γνωρίζω ; Πως μπορώ να συμβάλλω; Ας συζητήσουμε.


Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.

Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Όλα ξεκινούν από το μυαλό µας. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.

Θα ήθελα η ανάρτηση αυτή να γίνει μια αφορμή για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το θέμα της Ανακύκλωσης. Περιμένω τη γνώμη σας, τους προβληματισμούς σας, τις ιδέες σας και τις προτάσεις σας για το τι μπορούμε να κάνουμε.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Μήνυμα Αρχηγού ΓΕΑ για τις ημέρες του Πάσχα


Άνδρες και γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας

Προσεγγίζοντας τις άγιες ημέρες του Πάσχα, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας εκφράσω τις θερμές ευχές μου στον καθένα χωριστά και στις οικογένειές σας. Η εορταστική αυτή περίοδος, αποτελεί για το προσωπικό της ΠΑ μια καλή ευκαιρία να εορτάσει μαζί με την οικογένειά του, τα αγαπημένα πρόσωπα και τους φίλους του και να περάσει στιγμές ευχάριστες και ήρεμες στο πνεύμα των άγιων αυτών ημερών.

Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες, στο πλαίσιο της τόσο σημαντικής αποστολής της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τις ημέρες αυτές συνεχίζονται ως μέρος του εθνικού αποτρεπτικού της ρόλου και της κοινωνικής προσφοράς. Κύριοι συντελεστές του έργου αυτού είστε εσείς, οι άνθρωποί της, το εξαίρετο και πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, που αποτελείτε το πολυτιμότερό της κεφάλαιο. Διανύουμε μια περίοδο υψηλών απαιτήσεων, που σε συνδυασμό με τις άγιες αυτές ημέρες, προϋποθέτει αδιάλειπτη εγρήγορση και προσοχή από τον κάθε ένα.

Ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω το ανησυχητικό φαινόμενο των πολλών τροχαίων ατυχημάτων την περίοδο των εορτών, αποτέλεσμα των πολλών μετακινήσεων και της φυσικής κατάστασης των οδηγών (όπως κούραση και κατανάλωση αλκοόλ). Η σύγχρονη μάστιγα, που λέγεται «τροχαίο ατύχημα» καραδοκεί να μας στερήσει αγαπημένους ανθρώπους και συνεργάτες.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε όλοι μαζί τις γιορτές αυτές να κάνουμε την υπέρβαση, συμβάλλοντας ενεργά στην Ασφάλεια του προσωπικού στον τομέα της οδικής ασφάλειας, έτσι ώστε με ασπίδα την αυτοπειθαρχία, να θωρακιζόμαστε απέναντι σε αλόγιστους παρορμητισμούς και αδικαιολόγητα ρίσκα, δίνοντας παράλληλα την απαραίτητη προσοχή όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά ταυτόχρονα και στον συνάνθρωπό μας.

Αποτελεί κυρίαρχη υποχρέωση έναντι των φίλων και των οικογενειών μας, που βασίζονται σε μας.

Με όλα αυτά κατά νου, σας εύχομαι και πάλι για τις άγιες ημέρες του Πάσχα, υγεία, ευτυχία, καλή Ανάσταση και ασφαλείς μετακινήσεις.

Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος
Αρχηγός


πηγή : www.haf.gr

To διαδικτυακό σκουλήκι Downadup ξυπνά με κακές προθέσεις

Το διαδικτυακό σκουλήκι Downadup, γνωστό και ως Conficker, έχει αρχίσει να ενεργοποιείται και πιθανότατα θα επιχειρήσει να μετατρέψει τα εκατομμύρια μολυσμένα PC σε αναμεταδότες spam, ή σε κατάσκοπους που υποκλέπτουν κωδικούς και άλλα ευαίσθητα δεδομένα, εκτιμούν ερευνητές ασφάλειας υπολογιστών.

Τίποτα αξιοσημείωτο δεν συνέβη την 1η Απριλίου, όταν οι ερευνητές περίμεναν το πρώτο ξύπνημα του Downadup. Πιο ανησυχητική εμφανίζεται η δραστηριότητα που καταγράφεται από την Τετάρτη 8 Απριλίου, οπότε οι μολυσμένοι υπολογιστές ζόμπι άρχισαν να ανταλλάσσουν ενημερώσεις μέσω δικτύωσης peer-to-peer και να κατεβάζουν ένα μυστηριώδες πακέτο κώδικα άγνωστης λειτουργίας.

Ο δικτυακός τόπος από τον οποίο κατεβάζει νέο κώδικα το Downadup είναι γνωστό ότι έχει μολυνθεί από ένα άλλο σκουλήκι με την ονομασία Waladec, δήλωσαν στο CNet ερευνητές της Trend Micro. «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι ίδιοι άνθρωποι ευθύνονται και για τα δύο [σκουλήκια]» εκτίμησε ο Πολ Φέργκιουσον της εταιρείας υπολογιστικής ασφάλειας.

Όπως και το Waladec, το Downadup πιθανώς θα επιχειρήσει να μεταδώσει spam και να υποκλέψει ευαίσθητα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, τα δύο σκουλήκια πιθανώς δημιουργήθηκαν από χάκερ του οργανωμένου εγκλήματος στην Ανατολική Ευρώπη: «Υπάρχουν εμπειρικές ενδείξεις ότι τα άτομα αυτά ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση που διατίθεται προς ενοικίαση και έχει σκοπό το κέρδος, και ότι το Conficker δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια της οργάνωσης να κερδίσει χρήματα από τις προσπάθειές της στο Διαδίκτυο» είπε ο ερευνητής.


περισσότερα : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1003753&lngDtrID=252

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Μποϊκοτάζ στις καφετέριες της Αθήνας κατά του ακριβού καφέ

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η κίνηση οργανώνεται μέσω Διαδικτύου, όπου κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες ένα σκληρό κείμενο, το οποίο σκοπεύει στο να διεκδικήσουν ο πολίτης δυναμικά «τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον πελάτη, την τσέπη του και τη νοημοσύνη του».

Οι διοργανωτές σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι οι τιμές του καφέ στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Η σχέση των Ελλήνων με τον καφέ, όπως δείχνουν και οι αριθμοί, είναι αρκετά δυνατή. Κάθε χρόνο καταναλώνονται στη χώρα μας περισσότερα από 5,8 δισ. φλιτζάνια με όλων των ειδών τους καφέδες με κόστος περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

πηγή : http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1002897

ΟΡΘΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Καταχωρίστηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στις οποίες εξετάστηκαν οι διαγωνισθέντες υποψήφιοι του γραπτού διαγωνισμού για την πλήρωση συνολικά οκτακοσίων εβδομήντα επτά (877) θέσεων τακτικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (Προκήρυξη 1Γ/2008-ΦΕΚ 461/11.9.2008/τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ).

Οι παρακάτω απαντήσεις είναι οι μόνες που αναγνωρίζονται από το ΑΣΕΠ και αυτές με βάση τις οποίες θα γίνει η βαθμολόγηση των διαγωνισθέντων:

Ορθές απαντήσεις

www.asep.gr

Γυμνές 30 υποψήφιες στο Πεντάγωνο

Την υποχρέωσαν να στηθεί γυμνή και να σκύψει μπροστά σε άνδρες στρατιωτικούς γιατρούς, για να την προσλάβουν στο υπουργείο Άμυνας ως στρατοδίκη.

«Προσέβαλαν τη γυναικεία υπόστασή μου και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μου», καταγγέλλει η 30χρονη δικηγόρος από τις Σέρρες, η οποία είχε την ουτοπική, όπως ομολογεί, έμπνευση να δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την πλήρωση 29 θέσεων στρατιωτικών δικαστών.

Η νεαρή γυναίκα, που είναι αναγνώστρια της «zougla.gr», έστειλε ένα e-mail που ξεχειλίζει από πικρία και αγανάκτηση και περιγράφει σκηνές που θυμίζουν στρατόπεδο συγκέντρωσης:

«…Ήμασταν σχεδόν 150 άτομα… Μας έβγαλαν έξω στο προαύλιο του νοσοκομείου και μας χώρισαν σε ομάδες… στη συνέχεια περάσαμε για να δώσουμε αίμα, ούρα και μετά ξεκίνησε η μαζική μαραθώνια επίσκεψη σε διάφορους γιατρούς ειδικοτήτων (οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο, ψυχίατρο κτλ).

Ώσπου έφτασε η στιγμή που υποθέτω πως όλοι ένιωσαν ότι η ξεφτίλα που εμείς εμπιστευόμενοι το κατά τ’ άλλα κράτος δικαίου (μάλλον ζω στο δικό μου ουτοπικό κόσμο) δεν είχε πάτο!

…ζήτησαν να βγάλουμε τα ρούχα μας. …μας τόνισαν πως, αν κάποιος αρνηθεί, θα είχε και τις ανάλογες κυρώσεις δηλαδή τον αποκλεισμό. Μείναμε 30 γυναίκες γυμνές με άντρες γιατρούς –ανεξάρτητα αν ζητήσαμε να είναι γυναίκες- να μας κοιτάνε από πάνω μέχρι κάτω, να μας ζητάνε να σκύψουμε, να χοροπηδήσουμε κ.α. Αποποιηθήκαμε κάθε νομίμου δικαιώματός μας με την προσδοκία μιας θέσης για μια καλύτερη ζωή, την καλύτερη ζωή που μας υποσχέθηκε το κράτος και που επενδύσαμε τόσα χρόνια για να την αποκτήσουμε…», καταγγέλλει βαθιά πληγωμένη η 30χρονη δικηγόρος.

πλήρες άρθρο : http://www.zougla.gr/news.php?id=33241


"Μεγάλοι Έλληνες": Αριστοτέλης


Στον Αριστοτέλη είναι αφιερωμένο το έβδομο επεισόδιο της φιλόδοξης παραγωγής του ΣΚΑΪ "Μεγάλοι Έλληνες", που θα προβληθεί την Δευτέρα 13 Απριλίου, στις 10 το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο Αριστοτέλης, ο μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του μεγάλου Αλεξάνδρου, ένας φιλόσοφος που έφτιαξε τη δική του Σχολή Φιλοσοφίας στην Αθήνα.
Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν η Ρητορική, η Ποιητική, το Όργανον, τα Μεγάλα Ηθικά, τα Φυσικά.

Κατηγορήθηκε για ασέβεια και αποσύρθηκε στη Χαλκίδα για να μη δώσει – όπως είπε – την ευκαιρία στους Αθηναίους να διαπράξουν δεύτερο αδίκημα κατά της φιλοσοφίας – εννοώντας το θάνατο του Σωκράτη.

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται ο βίος και το έργο του μεγάλου αυτού φιλοσόφου, με ξεναγό-αφηγητή τον ηθοποιό Γρηγόρη Πατρικαρέα, μέσα από χώρους και αντικείμενα που είχαν σχέση με τη ζωή του μεγάλου στοχαστή, που αποδίδονται με σύγχρονη σκηνοθεσία και σεναριακά ευρήματα.

περισσότερα : http://www.skai.gr/master_story.php?id=116740

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Η Αλβανία και η Κροατία στο ΝΑΤΟ


Σε μια τελετή που έλαβε χώρα την 7η Απριλίου 2009 στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες, η Αλβανία και η Κροατία έγιναν πλήρη μέλη ης Συμμαχίας. Στην τελετή έπαρσης των σημαιών των δύο χωρών παρέστησαν οι ο πρόεδρος Sali Berisha από την Αλβανία και ο Πρωθυουργός της Κροατίας Ivo Sanader.
Από το 1949 τα μέλη του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν από 12 σε 28 σε έξι φάσεις επέκτασης.


http://www.nato.int/cps/en/SID-2E8037F5-02CFA7C2/natolive/news_52902.htm

Πρόσκληση κατάταξης επιλαχόντων υποψηφίων ΕΠΟΠ στο Στρατό Ξηράς

Προκειμένου να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν λόγω μη παρουσίασης ή αποχώρησης απο τους κληθέντες επιλαχόντες, να καταταγούν υποψήφιους ΕΠΟΠ, και με βάση τη σειρά των επιλαχόντων, καλούνται να καταταγούν οι παρακάτω υποψήφιοι ΕΠΟΠ .
Οι καλούμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με το Στρατολογικό Γραφείο του τόπου εγγραφής τους στα Μητρώα Αρρένων (άνδρες) ή εγγραφής τους στα Δημοτολόγια (γυναίκες) προκειμένου να εφοδιαστούν με Σημείωμα Κατάταξης ΕΠΟΠ.
Η κατάταξη των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθεί την 10 Απρ 2009, στο ΚΕΠΒ (Θήβα) και παρέχεται προθεσμία δύο (2) ημερών, προκειμένου να παρουσιασθούν όσοι εμποδίστηκαν αποδεδειγμένα από λόγους ανώτερης βίας.
Μετά την κατάταξή τους οι ΕΠ.ΟΠ., θα υποβληθούν σε έλεγχο για χρήση παρανόμων εξαρτησιογόνων ουσιών από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, αφού ληφθούν υπόψη οι διατάξεις περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

http://www.army.gr/plirofories/epop-test-january/index.shtml

Σε ισχύ η Οδηγία για καταγραφή των διαδικτυακών δεδομένων

Λίστες με τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτονται οι χρήστες, τα e-mail που ανταλλάσσουν, καθώς και τις τυχόν τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούν μέσω του Διαδικτύου (π.χ. μέσω Skype), αποθηκεύονται υποχρεωτικά για 12 μήνες από τους παρόχους πρόσβασης (ISP) σύμφωνα με Οδηγία της ΕΕ που τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.

Το σχέδιο παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ είχε αποφασιστεί με βρετανική πρόταση έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005.

Έγινε τελικά δεκτό παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων και ορισμένων κυβερνήσεων, οι οποίες έκαναν λόγο για επέλαση του Μεγάλου Αδελφού: στη Γερμανία, προσφυγή κατά της Οδηγίας εξετάζεται στο δικαστήριο, ενώ η Σουηδία έχει αποφασίσει να μην εφαρμόσει το πανευρωπαϊκό μέτρο.

πλήρες άρθρο : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1002170&lngDtrID=252

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

4ος Διεθνής Μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος"

Ένας μεγάλος αγώνας γεννήθηκε. Ο μαραθώνιος, ένα αγώνισμα που χαρακτηρίζει όσο τίποτα άλλο το ανήσυχο πνεύμα ελευθερίας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, έρχεται κι αυτή τη φορά να δώσει το μήνυμα απ την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.Ο Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» συνδέει το παρελθόν με το παρόν, διασχίζοντας μέσα σε 42 χιλιόμετρα πάνω από 2500 χρόνια ιστορίας της Μακεδονίας και του ελληνισμού.

Η Πέλλα, γενέτειρα και πρωτεύουσα του στρατηλάτη Αλεξάνδρου, αποτελεί την αφετηρία του αγώνα και η Θεσσαλονίκη, τωρινή πρωτεύουσα της Μακεδονίας φιλοξενεί τον τερματισμό των μαραθωνοδρόμων.

Ο Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» φιλοδοξεί να ακολουθήσει στο μέλλον την ένδοξη πορεία του αναδόχου του στο διεθνές αθλητικό στερέωμα και να αποτελεί κάθε χρόνο σημείο αναφοράς ανάμεσα στο μεγάλο κοινό εκείνων που πιστεύουν στις κλασσικές αξίες του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Ο 4ος Διεθνής Μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος" θα διεξαχθεί στις 12 Απριλίου 2009 στη διαδρομή Πέλλα - Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, την ίδια μέρα θα διεξαχθούν και Δρόμοι Υγείας 5Χλμ. και 10Χλμ.

Επισκεφτείτε τον ιστοχώρο μας για να πληροφορηθείτε σχετικά με:
- Την ιστορία του αγώνα
- Τα τελευταία νέα
- Την πόλη της Θεσσαλονίκης
- Την δήλωση συμμετοχής σας (μέχρι την Πέμπτη 9 Απριλίου 2009)

περισσότερα : www.atgm.gr

Τα αμφιθέατρα κρύβουν άγχος και φοβίες

Μεγάλος αριθμός φοιτητών πάσχει από υπερβολικό άγχος και ανασφάλεια για το μέλλον. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών, το 70% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών που επισκέφθηκαν το Εργαστήριο κατά το έτος 2006-2008 ζήτησαν τη βοήθεια της αρμόδιας ψυχολόγου για να επιλύσουν το πρόβλημα της ανασφάλειας που νιώθουν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. «Και μετά το πτυχίο τι;» είναι το ερώτημα που ταλανίζει τους νέους φοιτητές σήμερα και κυρίως τις ηλικίες 21-23 που πλησιάζουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η ετεροαπασχόληση, η μη αναγνώριση του πτυχίου και η οικονομική κρίση αποθαρρύνουν τους νέους και τους δημιουργούν έντονο αίσθημα ανασφάλειας, άγχος, φοβίες, ακόμα και ψυχώσεις.

«Είχαμε περιπτώσεις που τα παιδιά δεν μπορούσαν να κοιμηθούν τα βράδια ή παρουσίαζαν δύσπνοια από το άγχος τους για το τι θα κάνουν μετά τις σπουδές τους», δηλώνει η κυρία Νταϊάνα Χαρίλα, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια του Εργαστηρίου.

Ο αριθμός των φοιτητών που απευθύνονται στο Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών είναι όλο και μεγαλύτερος τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτό το γεγονός ίσως να οφείλεται στην αύξηση των «πιέσεων» που δέχονται οι νέοι από την
κοινωνία, ώστε να ανταποκριθούν σε πολλές ανάγκες ταυτόχρονα (εύρεση εργασίας αντίστοιχης του επιπέδου σπουδών τους ή των προσδοκιών των γονιών τους, οικονομική ανεξαρτησία, επαγγελματική επιτυχία) ή στο ότι οι ίδιοι πλέον είναι πιο ανοικτοί στο να συζητούν τα προβλήματα που τους απασχολούν, σύμφωνα με την κυρία Χαρίλα.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι νέοι που έπειτα από επίσκεψή τους στο Εργαστήριο παραπέμφθηκαν στο Τμήμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να βοηθηθούν με έναν τρόπο πιο πρακτικό στο τι θα μπορούσαν να κάνουν μετά τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου οι φοιτητές παρουσίαζαν έντονο άγχος έως και πανικό για το πώς θα αντιμετωπίσουν την ανεργία μετά το πέρας των σπουδών τους και δεν ήταν καν σίγουροι για το αν επέλεξαν ένα αντικείμενο σπουδών που συνάδει με τις δεξιότητές τους.

πλήρες άρθρο : http://www.e-tipos.com/newsitem?id=83633

Η Ελληνική Διοίκηση Λειτουργεί (!!!!!!)

Πολλές φορές έχουμε κατακρίνει το ελληνικό κράτος για αναλγησία και ανικανότητα. Πόσες φορές δεν έχουμε πει "μα τίποτα δεν δουλεύει στην Ελλάδα;". Κι όμως, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στέλνει ειδοποιητήρια για χρέη από παράνομο parking που έγινε πριν από δώδεκα (12) χρόνια !!!!!!!
Συγχαρητήρια στους υπαλλήλους του Δήμου για την εξαιρετική δουλειά τους, αλλά χωρίς να υπάρχουν οι νομικές γνώσεις, μήπως θα έπρεπε να παραγραφούν αυτά τα χρέη; Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για την παραγραφή παραλήψεων στη Διοίκηση; (μήπως πρέπει να ελεγχθούν οι υπάλληλοι που χειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια αυτές τις υποθέσεις;) Σε πόσα χρόνια παραγράφεται για παράδειγμα ένας φόνος; Μια ληστεία; Ένας ξυλοδαρμός; Μια κατάχρηση; Μια φοροδιαφυγή;
Για τη φοροδιαφυγή θα έλεγα ότι όλα αυτά τα χρόνια θεωρούμε και "μάγκες" όσους φοροδιαφεύγουν, σε σημείο μάλιστα που και το κράτος τους "παρακαλάει" (κάνοντας συνεχώς ρυθμίσεις χρεών) να πληρώσουν. ΝΑΙ η ελληνική Διοίκηση λειτουργεί. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ.

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Eξελίξεις στο θέμα της ονομασίας.


Η Ευρωπαική επιτροπή αντικαθιστά στα έντυπά της,τους όρους “Μακεδονικό” και τον κωδικό χώρας “ΜΚ” με τον όρο “Το be defined”.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να “επαναπροσδιορίσει” τους όρουςΜακεδονικό”, “Μακεδόνες” και τον κωδικό χώρας “MK” όταν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ σύμφωνα με δηλώσεις του Έρικ Μέγιερ, Ολλανδού Ευρωβουλευτή και εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ!
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ.Μέγιερ προς Σκοπιανά πρακτορεία ειδήσεων “οι όροι αυτοί που ώς τώρα χρησιμοποιούνταν απ’την Ευρωπαική Επιτροπή θα πρέπει να αντικατασταθούν με τον όρο “to be defined” δηλαδή ονομασία που ”πρέπει να οριστεί”.

πηγή-πλήρες άρθρο : http://www.anixneuseis.gr/?p=2377

Νέα θεραπεία για την αρτηριακή πίεση;


Επιστήμονες απο την Μελβούρνη έχουν ανακαλύψει μια νέα μέθοδο για να εξουδετερώσουν την «ωρολογιακή βόμβα» που λέγεται υψηλή πίεση. Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό καθετήρα και ραδιοκύματα, πέτυχαν να κατεβάσουν την πίεση 50 ατόμων που πήραν μέρος στις δοκιμές.
Πάνω από 1,5 εκατ. Αυστραλοί υποφέρουν από πίεση η οποία είναι σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα και δεν πέφτει με φάρμακα.
Ο καθηγητής M. Σλάις , είπε ότι «η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο».Η επέμβαση για να τοποθετηθεί ο καθετήρας, διαρκεί 45 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι ότι η πίεση πέφτει κατακόρυφα σε ασφαλή επίπεδα.
Ασθενής που πήρε μέρος στις δοκιμές θα πει ότι επί 30 χρόνια δεν μπορούσε με τα φάρμακα να ελέγξει την υψηλή πίεση που είχε κληρονομήσει από τους γονείς της: «Αισθάνεσαι σαν να είσαι μια κινούμενη ωρολογιακή βόμβα που δεν ξέρεις πότε θα εκραγεί».

Να κάνω εµβόλιο HPV στην κόρη µου;

Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο κατά του ιού HPV (Human Pappilloma Virus, ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων) χορηγείται πλέον δωρεάν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί μόλις το 7% των κοριτσιών. Το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ μεγαλύτερο και μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία αγγίζει το 70% στις ηλικίες 9-15 ετών. Ποιοι είναι οι λόγοι που εμποδίζουν τους έλληνες γονείς να θωρακίσουν αποτελεσματικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο -όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί- τα κορίτσια τους από το δεύτερο συχνότερο γυναικείο καρκίνο μετά από εκείνον του μαστού; Διαβάστε τις απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται για το θέμα και κρίνετε εάν θα πρέπει να συνεχίσετε να το αντιμετωπίζετε με επιφυλακτικότητα.

Η γεναιοδωρία κάνει τις γυναίκες πιο ευτυχισμένες

Οι γυναίκες αποδέχονται με ευχαρίστηση ένα δώρο και πραγματικά το απολαμβάνουν από την πρώτη στιγμή, αλλά οι άνδρες δεν προλαβαίνουν να ξετυλίξουν το δώρο και αρχίζουν να αισθάνονται το βάρος της υποχρέωσης απέναντι σε αυτόν που τους το χάρισε.
Οι γυναίκες χαίρονται τα δώρα, αλλά οι άνδρες μάλλον τα νοιώθουν σαν βάρος. Η ικανότητα ενός ανθρώπου να νοιώθει ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους παράγοντες - κλειδιά για την ευτυχία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που τονίζει ότι, από την άποψη της γενναιοδωρίας τουλάχιστον, οι γυναίκες πλεονεκτούν έναντι των ανδρών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες για την ευτυχία είναι η δημιουργία σχέσεων γεμάτων νόημα, καθώς και η ικανότητα να ζει κανείς στο παρόν με ανοικτό πνεύμα.
Η έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας, Τοντ Κασντάν, του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζορτζ Μέησον, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Personality» (Περιοδικό της Προσωπικότητας), διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να νοιώσουν και να εκφράσουν ευγνωμοσύνη, σε σχέση με τις γυναίκες, γι' αυτό μειονεκτούν στο να νοιώσουν ευτυχία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο, η ευγνωμοσύνη και το αίσθημα χαράς, όταν κάποιος παίρνει ένα δώρο, είναι ένα από τα ουσιώδη χαρακτηριστικά για να ζει κανείς μια καλή ζωή. Οι γυναίκες αποδέχονται με ευχαρίστηση ένα δώρο και πραγματικά το απολαμβάνουν από την πρώτη στιγμή, αλλά οι άνδρες δεν προλαβαίνουν να ξετυλίξουν το δώρο και αρχίζουν να αισθάνονται το βάρος της υποχρέωσης απέναντι σε αυτόν που τους το χάρισε.